MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Szakolyi járási tréning


2015. június 18-19-én a Nagykállói Járás tréningjére Szakolyon került sor Szűcs Sándor tréner vezetésével.

A tréning a Nagykállói Járásban, Szakoly községben, a Polgármesteri Hivatal épületében került lebonyolításra.

 

A helyszín tökéletesen megfelelt a tréning által támasztott követelményeknek, tágas volt, világos és megfelelő számú ülőhely állt rendelkezésre, továbbá asztal a csoportfeladatok végrehajtására. 

A tréningen a Nagykállói Járási Hivatal, Geszteréd Község Önkormányzata és a házigazda Szakoly Község Önkormányzata képviseltette magát. A tréningen részt vett a Nagykállói Járási Hivatal vezetője, a Geszterédi és a Szakolyi Önkormányzat Polgármestere és Jegyzője is.

 

A tréningelemeket a két nap során sikerült megvalósítani.  Tekintettel arra, hogy a részt vevők elmondása alapján kevés személyes kapcsolat volt korábban a részt vevők között, a cél az volt, hogy olyan személyes kapcsolat alakuljon ki a két nap alatt az önkormányzati és a hivatali oldal között, amelyre később sikeres és hatékony együttműködést lehet építeni.

A MANORKA programról a résztvevők nagyobb része nem rendelkezett előzetes ismerettel, továbbá személyes kapcsolat sem volt közöttük, amely nehézséget jelentett a tréning kezdeti szakaszában.  

A tréning legnagyobb sikerének tekinthető, hogy a résztvevők között személyes kapcsolat alakult ki, amely biztosan hatékonyabb együttműködést eredményez majd a részt vevő önkormányzat és a Járási Hivatal között, továbbá, hogy a részt vevők elfogadták, sőt a tréning végére azonosulni is tudtak a tréning célkitűzéseivel.

 

A tréningelemek megvalósítása során folyamatosan tudatosult a résztvevőkben, hogy mennyire fontos tényező az információ, továbbá a információáramlás folyamata amely magában foglalja a tájékoztatást, egyrészt az ügyfelek részére, másrészt a közigazgatásban részt vevők részére.

 A fentiek ismeretében megállapították a résztvevők, hogy szélesebb információs felületeken lenne szükséges megismertetni a közigazgatás átalakításának lényegét az állampolgárokkal, illetve elsősorban az önkormányzati igazgatásban dolgozókkal, hiszen egyebek mellett a tréningelemek is rávilágítottak arra, hogy a nem megfelelő információ, illetve a nem a megfelelő helyre eljuttatott információ torzítja a rendszert, és csökkenti a hatékonyságot. Az információs csatornák által nyújtott lehetőségek megfelelő szintű kiaknázása, illetve a szervezetek közötti információ megosztása, növeli a szervezetek közötti együttműködést, mely tényezők azt eredményezik, hogy valóban egy egységes közigazgatás működhet melynek célja, hogy minél gyorsabban, és minél hatékonyabban tudja kiszolgálni az ügyfeleket, akár állampolgárokról, akár a gazdasági élet szereplőiről beszélünk.

 

Pozitív változásként értékelhető, hogy miután megismerték egymást a tréningen résztvevők, elhatározták, hogy több személyes jelenlétet igénylő alkalmat teremtenek a most kialakuló kapcsolat további elmélyítése céljából.  Fejlesztik a hivatalaik közötti kommunikációs csatornákat, és elsősorban informatikai fejlesztések révén javítják az ügyfelek irányába is a kommunikációt, elsősorban informatikai felületeken nyújtott hatékonyabb ügyféltájékoztatással.

 Fejlesztendő területként azonosították:

  • A kommunikációs eszközök kiszolgálását végző infrastruktúra fejlesztése
  • A közigazgatási adatbázisok összehangolása
  • Formális és informális kapcsolatok, elsősorban a személyes kapcsolatok erősítése
  • Hivatalok közötti információ-csere formális lehetőségeinek megteremtése
  • Települési ügysegédi rendszer további fejlesztése
  • Kormányablak rendszer további fejlesztése

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu