MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Képviselők Képzése Program - TÖOSZ munkacsomagja

Újabb siker a MANORKA Képviselők Képzése programban


Nagy sikerrel zajlik az eredetileg önkormányzati képviselők számára szervezett tréningsorozat a MANORKA projekt keretében. Ezt példázza Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi város polgármesterének köszönőlevele, melyet a kétnapos tréning után küldött a TÖOSZ trénerei részére, jelezve a képzés hasznosságát, amely a résztvevők számára alkalmazható információkat, gyakorlatban hasznosítható módszereket nyújtott, elősegítve a képviselő-testület hatékonyabb munkáját. 

Mára kiderült, hogy a tréninget az önkormányzatok mint lehetőséget használják fel legakutabb problémáik kezelésére. Így egyes helyeken ténylegesen a képviselők és a polgármester vesz rajta részt, más önkormányzatok viszont a fentiek mellett hivatali dolgozókat is delegálnak, hogy a belső kommunikációt, az együttműködést erősítsék. Vannak olyan települések is, ahonnan a környék polgármestereit és képviselőit delegálják a tréningre, hogy a térségi összefogást erősítsék.

A program moduláris. Együttműködés-erősítés, feladat-tudatosítás, és a jövőre vonatkozó elképzelések rendszerezése a legfőbb elemei. Hozadéka egymás jobb megismerése, a munka gördülékenyebbé válása és sok esetben megvalósítható projektek, elképzelések kidolgozása.

A trénerek, Iványiné Szabó Andrea, Halmai Zsuzsa és dr. Kovács Róbert, a Helyi Obszervatórium ügyvezetője előzetesen felkészülnek az önkormányzatok igényei alapján és 'személyre szabott' tréningeket tartanak, Úgy, ahogy az az adott környezetben a legjobban hasznosulhat. Több esetben előfordult, hogy a polgármesterrel, a jegyzővel vagy más kijelölt helyi vezetővel előzetesen személyesen konzultáltak a tréningek későbbi sikere érdekében. Az is előfordult, hogy bizottsági vagy testületi üléseken, informális egyeztetéseken vettek előzetesen részt, hogy lássak a majdani résztvevőket hétköznapi munkakörnyezetükben. 

Mindez összhangban a MANORKA norvég projektben a TÖOSZ által vállalt célokkal, hiszen az önkormányzatok működési feltételeit kívánták erősíteni. Kapacitásépítés zajlik a kifejezés legnemesebb értelmében. A tréningek, a trénerek ráadásul helybe mennek. Az önkormányzatok költsége mindössze a trénerek étkezése és szállása, hiszen a tréning díját, fejlesztési költségeit a TÖOSZ fedezte a MANORKA projektből.

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu