MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Járási tréning Tiszalakön


A MANORKA projekt ketretében szervezett járási tréningre Tiszalökön a Közös Önkormányzati Hivatal épületében került sor június 29-30-án. A Tiszavasvári Járási Hivatalt 6 fő, míg Tiszalök, Tiszadada és Tiszadob Önkormányzatait 3, 2, illetve 1 fő képviselte. Jelen voltak többek között Tiszadob jegyzője is, valamint a Tiszavasvári Járási Hivatal két osztályvezetője és Tiszalök aljegyzője is. 


A tréningre Tiszalökön a Közös Önkormányzati Hivatal épületében került sor. A Tiszavasvári Járási Hivatalt 6 fő, míg Tiszalök, Tiszadada és Tiszadob Önkorányzatait 3, 2, illetve 1 fő képviselte. Jelen voltak többek között Tiszadob jegyzője is, valamint a Tiszavasvári Járási Hivatal két osztályvezetője és Tiszalök aljegyzője is.

Dr. Deák Ferenc tréner beszámolója alapján minden szükséges feltétel adott volt ahhoz, hogy a tréning megfelelően lebonyolításra kerülhessen.

A résztvevők gyorsan felvették a program fonalát, aktívak és lelkesek voltak. Elsősorban a vezetői beosztásban dolgozókról mondható el ez, de az ügyintézői státuszban lévők is figyeltek és részt vettek a programokban.

A tréner célja elsősorban az volt, hogy az önkormányzati dolgozók és a Járási Hivatali dolgozók között a láthatóan meglévő kissé hűvösebb viszonyt oldja, rávezesse a feleket arra, hogy EGY közigazgatásban, EGY célért dolgozunak mindannyian a hétköznapokban is. A különböző tréningelemek egyre közelebb hozták a résztvevőket egymáshoz és talán sikerült rávilágítani mindezeken keresztül is, hogy a jó és hatékony közigazgatás csak az abban résztvevő felek szoros és hatékony együttműködése által valósulhat meg.

Dr. Deák Ferenc szerint a tréning szinte teljes mértékben elérte a célját. Megvalósulni látszottak azok a pontok melyeket meg szerettem volna valósítani. A játékosabb elemeknek itt is nagy sikerük volt. Az egyik feladatot már szinte feladták, amikor közöltem velük, hogy ezt eddig minden csoport meg tudta csinálni. Ezt követően rekordidő alatt ők is nagyon ügyesen megoldották. Érdekes, hogy időnként mi ad inspirációt egy-egy feladat elvégzésére, a kishitűség legyőzésére - számolt be Deák Ferenc.

Itt is nagy sikerként éltem meg, hogy többek között a jó 30 éves közigazgatási-jegyzői gyakorlattal rendelkező jegyző úr is a maximális elégedettségéről biztosított a második nap végén - tette hozzá.

A tréning közvetlen eredményei kapcsán – még az egyéb helyszínektől is nagyobb mértékben – nagyon sok szó esett az együttműködésről, valamint az ügyfelekkel és az egymással való empátiáról. E területeken fogalmazódtak meg leginkább azok a gondolatok, melyek e két nap sikereként értékelhetők. A résztvevők rádöbbentek – többek között a tréningelemek hatására is – arra, hogy nem elég szavakat megfogalmazni ügyfélbarátságról és jó együttműködésről, mindezt át kell ültetni a mindennapi gyakorlatba. Otthonossá kell tenni a közigazgatást mindenki számára, de ez csak úgy fog menni, ha nem a hatóságot játszuk, hanem szolgáltatunk. Kedvesen és megértően. Ne „empatikusak” legyünk, hanem igenis valamennyire éljük bele magunkat a másik helyzetébe. Próbáljuk meg a másik ember szemszögéből is látni a világot . – hangsúlyozta Deák Ferenc.

A tréning tapasztalatai alapján problémát jelent az együttműködésben az, ha a vezetők között nincs megfelelő összhang. Ha egy polgármester és egy járási hivatalvezető között bármilyen oknál fogva is nézeteltérés van.

Az együttműködési feltételek fejlesztése kapcsán felmerült,hogy az adatbázisokat egyszerűbbé, könnyebben kezelhetővé és átjárhatóvá szükséges tenni. Tovább erősíteni kell az információáramlást a különböző közigazgatási szervek között, az adatbázisokba való betekintés által is.

A résztvevői visszajelzések alapján felvetődött továbbá, hogy a járási hivataloknak – feladathoz képest – alacsony számú foglalkoztatottja van, ami egyre inkább a munkavégzés hatékonyságának, szakszerűségének rovására megy.

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu