MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Önkormányzati szövetségek kapacitásépítése (5-ös munkacsomag)

Az utolsó eurocentig - a zala megyei önkormányzati fórumról


2016. február 9-én Zala megyében, Csesztregen találkoztak az önkormányzatok vezetői, képviselői, hogy a Manorka projekt eredményeit és egyéb fontos aktuális önkormányzati érdekvédelmi kérdéseket megvitassanak. A Zala Megyei Hírlap tudósítását idézzük.

Az utolsó eurócentig
2016. február 09., 18:17 szerző: Gyuricza Ferenc


Csesztreg – A 2007 és 2013 közti programozási időszakban rendelkezésre álló uniós forrást teljes egészében kihasználta hazánk. Ugyanez a cél a 2020ig tartó időszakra.
Többek között erről beszélt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége tegnapi fórumán a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Vitályos Eszter elmondta: a ciklust hazánk 106 százalékos abszorpciós rátával zárta, tehát az ország rendelkezésére álló keret 106 százalékára nyújtottuk be az igényünket. Erre azért volt szükség, mert az elszámolási időszakban biztosan lesz több olyan tétel, amit nem fizet ki Brüsszel, ám az említett rátartás garancia arra, hogy egyetlen euro sem veszik kárba. Az államtitkár kiemelte: a visegrádi országok közül az említett eredménnyel hazánk
teljesített a legjobban, még a sokat emlegetett Lengyelország is csak 101 százalékos rátát tudhat magáénak, Románia pedig 74 százalékra volt képes.
Az államtitkár a jelenlegi ciklus forráslehetőségeit is említette. Mint mondotta: kilenc operatív program áll a pályázók rendelkezésére, legtöbbjüket az önkormányzatok is igénybe vehetik. Egyes pályázati forrásokat meg is nyitottak már, a cél ugyanis az, hogy 2017ig valamennyi felhívás jelenjen meg, 2018ig pedig az összes támogatás kerüljön kifizetésre.

 

 Fotó: Gyuricza Ferenc


Az államtitkár szerint fontos változás, hogy a pályázatok adminisztrációs terhei, illetve a közvetett költségek is lecsökkennek, ugyanakkor élhetnek a pályázók a halasztott önerő lehetőségével, vagyis a saját forrásnak a projekt befejezésére kell csak a rendelkezésükre állnia.


Az államtitkári tájékoztató mellett további, önkormányzatokra vonatkozó információk is elhangzottak. Szóba került az önkormányzati hivatalok dolgozóinak tervezett életpályájamodellje, de a polgármesterek javadalmazásának kérdése is. Utóbbi kapcsán elhangzott: az ígért emelés azért maradt el, mert kétharmados törvényt kell hozzá módosítani, a parlamenti pártok között azonban nincs meg hozzá a konszenzus.


A fórum során néhány kritikai megjegyzésre is sor került. Schmidt Jenő, Tab város polgármestere, a TÖOSZ elnöke a rendezvény felvezetőjében arról beszélt, hogy ma a területfejlesztés helyett pénzosztás zajlik az országban, aminek csak egyes önkormányzatok a kedvezményezettjei, pedig a megtermelt javakból valamennyi településnek részesülnie kellene. 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu