MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

A projekt nyomtatott lapszámai - ÖNkormányzat című újság-a TÖOSZ lapja

Megjelent a kilencedik lapszám a MANORKA projektben


A teljes lapszám letölthető innen

 

Bizalom és partnerség – Az elmúlt másfél évtizedben az Országgyűlésben többször volt képviselői próbálkozás a partnerség kérdésének rendezésére, ám ezek a törekvések rendre kudarcot vallottak. Holott bizalom és partnerség nélkül nem lehet sem jó kormányzás, sem jó önkormányzás.Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök írását a 3. oldalon olvashatják.

Országjárás: kezdeti tapasztalatok – A több mint egy évtizedes hagyománynak megfelelően a TÖOSZ idén is valamennyi megyében tart polgármesteri fórumokat 2016. január 19-e és március 31-e között.Szövetségünk, ahogyan eddig is az önkormányzatok fejlesztésére, érdekeik védelmére hivatott. Ezért tartjuk fontosnak, hogy valamennyi tagunknak rendszeresen lehetőséget nyújtsunk véleményének kifejtésére, észrevételeinek megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. A fórumon való részvételt lehetővé tesszük valamennyi önkormányzatnak, remélve, hogy hamarosan csatlakoznak szövetségünkhöz.(Zongor Gábor írása a 4. oldalon). 

Nem pénzkérdés... – A TÖOSZ elnöksége és küldöttgyűlése is többször foglalkozott a polgármesterek bérezésének kérdésével. Ennek eredményeként Schmidt Jenő elnök február 4-re egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók képviselőit. (Zongor Gábor, 6. oldal.)

Ülésezett az Elnökök Tanácsa – Az országos önkormányzati érdekszövetségek által 2015. november 17-én aláírt megállapodásban foglaltaknak megfelelően 2016. január 25-én az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalának ülésén megkezdték a közös munkát, amelynek célja, hogy a szövetségek kialakítsák a kormányzattal és a törvényhozással kapcsolatos egyeztetések és tárgyalások alapjait. (Steiner Erika, 7. oldal).

Ki kell állnunk magunkért és egymásért – Hajdu Lászlót húsz évvel ezelőtt választották meg először polgármesternek, s egy ciklus kivételével azóta irányítja a főváros XV. – Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát magában foglaló – kerületét. Sikeres polgármester, munkájának eredményei elvitathatatlanok. Mégis elégedetlen, elsősorban a hatékony önkormányzatisághoz szükséges függetlenséget félti, s azt a központosítási folyamatot bírálja, amely 2010 óta véleménye szerint „az egykori tanácsrendszernél is rosszabb állapotokat generál”. A polgármesterrel készültinterjú a 8. oldalon olvasható. 

Kendőzetlenül... – Január közepén érkezett szerkesztőségünkbe az alább közölt levél Jánosiné Gyermán Erzsébettől, Gátér község polgármesterétől. A polgármesteri bérezésről véleményét és tapasztalatait közreadó településvezető „civilben” magyar–orosz szakos tanár, szakvizsgás drámapedagógus, férjezett és három felnőtt leánygyermek édesanyja. (A levelet a 11. oldalon közöljük.)

Tiltakozás – Január 25-én huszonnyolc Békés megyei településvezető írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének, Zalai Mihálynak küldtek el azzal a célzattal, hogy tájékoztatást kapjanak és intézkedést kérjenek a TOP Területspecifikus mellékleteivel kapcsolatban. (A levél a 13. oldalon olvasható.) 

Elnökségi ülések – A TÖOSZ elnöksége idei első rendes havi ülését 2016. január 12-én tartotta a szövetség új, Damjanich utcai székhelyén (1071 Budapest, Damjanich u. 44.), az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban. Az ülés fő témái: a „puha pénzek” osztogatása elleni, és a polgármesteri illetmények rendezése melletti föllépés. A február 16-i ülésen a köznevelési rendszer átalakítása volt a fő téma, valamint a Hatékony helyi közigazgatás című ismeretlen szerző által írt stratégiai elemzés megvitatása. (Tóth Karolina, 14. oldal).

Új szolgáltatás az önkormányzatoknak – A magyarországi önkormányzatok ez évtől ingyenesen vehetik igénybe budapesti megbeszéléseikhez vagy kisebb fórumokhoz az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ helyiségeit, programjait. A központot január 12-én nyitották meg Budapest VII. kerületében, a Damjanich utcában. (Sabján Katalin, 19. oldal). 

Felkészülés a 21. századra – Szerkesztőségünk vendége volt január végén Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet (SZETT) elnöke. A TÖOSZ által megvalósított MANORKA Program konzorciumi partnerétől 50 önkormányzat kap segítséget ahhoz, hogy a lakosság, köztük a hátrányos helyzetű munkavállalók számára helyben tanulási lehetőségeket biztosítson, összehangolja a különféle tanulási lehetőségeket kínáló szereplők tevékenységét, és helyi tanulási partnerséget hozzon létre. (Sólyom Zénó, 19. oldal.)

Településvezetői tanulóklubok – A MANORKA-projekt életen át tartó tanulással kapcsolatos, helyi fejlesztésekkel foglalkozó elemeként 2016 januárjában 20 órás tanulóklub indult a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezésében. Az ország hét megyéjéből jelentkező résztvevők két hónap alatt négyszer öt órában ismerhetik meg a településvezetői munkát elősegítő digitális, infokommunikációs, angol nyelvi kommunikációs technikákat. (Kolin Péter, 21. oldal.) 

Már 1400 milliárd – 1400 milliárd forint jut az önkormányzatoknak – közvetlen vagy közvetett támogatásként – a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban – mondja a lapunknak adott interjúban Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, aki szerint húsz szabályzat legyártása sem eredményez olyan hatékonyságot, mint ez a két szó: „kérem” és „köszönöm”. (Az interjú a 22. oldalon olvasható.)

Pályázati felhívás – A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Elnöksége a szövetség alapszabálya 51. Pontjában foglaltakra tekintettel pályázatot írt ki FŐTITKÁRI tisztség ellátására. A kiírás szövege a 25. oldalon található. 

MANORKA: Esélyegyenlőségi konferencia – Az Élhető település egyenlő esélyekkel című záró konferenciát 2015. december 3-án rendezték meg a budapesti Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében. A MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi munkacsomagjának keretében zajló konferencia fő céljai között szerepelt a hazai önkormányzati, állami, illetve civil kezdeményezésű esélyegyenlőségi jó gyakorlatok bemutatása, valamint a norvég településeken bevált esélyegyenlőségi tevékenységek és a norvég központi kormányzat esélyegyenlőségi politikájának ismertetése. A konferencia különleges hangsúlyt helyezett a nők és férfiak esélyegyenlőségét elősegítő illetve a munka és magánélet egyensúlyának megvalósításában szerepet játszó intézkedések bemutatására. (Krausz Veronika és Lüttmerdingné Balla Mónika projekt-összefoglalója, 26. oldal.)

Hasonló problémák – eltérő utak – Területi önkormányzatiság és decentralizáció – magyar–francia–belga nézőpontok címmel február 10–11-én konferenciát rendeztek, melynek 10-én a szegedi tudományegyetem, 11-én pedig a Budapesti Francia Intézet adott otthont. Az első napon, Szegeden francia, belga és magyar oktatók, illetve az egyetem hallgatói vettek részt a tanácskozáson. A második napon professzorok és választott önkormányzati vezetők, a nagykövetségek és a szervező szervezetek képviselői tanácskoztak. Kovács Róbert a Francia Intézetben lezajlott konferencianapról számol be (30. oldal).

Finomhangolás Öttömösön – A Magyar Faluszövetség 2016. február 4-én Öttömösön vitatta meg a falvak érdekeit, jövőjét. A MANORKA kapacitásépítési programjának keretében a 741 lakosú falu a művelődési házban látta vendégül az összegyűlt polgármestereket, önkormányzati képviselőket és helyi érdeklődőket. (Szabó Gellért, 32. oldal.)

A falvak hatékonyságának vizsgálata – A HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ ajánlásai a magyar falvak jövőképének újraalkotásához és javaslatai ezen jövőkép megvalósítását szolgáló lépésekre (33. oldal).

Önkormányzati nyilatkozattervezet az EU kohéziós politikájának jövőjéről – 35. Oldal

Hangulatkép az első Klimaválasz tréningnapok után – Éhen haló, árva jegesmedvebocsok és öngyilkos merényletre készülő, antarktiszi jégtáblákra szorult pingvinek felvillantása nélkül is elég izgalmas és húsba vágó kérdésnek bizonyul az éghajlatváltozás: telt házzal indultak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló Klímaválasz képzések. (Lohász Cecilia, 37. oldal.)

 

Erdélyi Zsuzsa

szerkesztő

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu