MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

6188.jpg 6199.jpg 6201.jpg 6204.jpg 6176.jpg 6171.jpg 6155.jpg 6161.jpg 6169.jpg 6206.jpg 6207.jpg 6223.jpg 6226.jpg 6235.jpg 6222.jpg 6216.jpg 6208.jpg 6209.jpg 6210.jpg 6149.jpg 6147.jpg 6086.jpg 6096.jpg 6105.jpg 6109.jpg 6082.jpg 6077.jpg 6066.jpg 6073.jpg 6076.jpg 6110.jpg 6111.jpg 6132.jpg 6141.jpg 6146.jpg 6130.jpg 6123.jpg 6118.jpg 6119.jpg 6121.jpg 6063.jpg

Hírek

Településvezetők mondták - interjúk az esélyegyenlőségi programban


Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a neme közötti nagyobb egyenlőségéért című projektünkben a résztvevő polgármestereket, jegyző asszonyt kérdeztük.

Szigeti Éva, Nagylózs Község Önkormányzatának polgármestere 2010 óta.

Honlapunk elérhetősége: www.nagylozs.hu

Amire büszke vagyok eddigi településvezetői munkám során:

Büszke vagyok az elért eredményekre, fejlesztésekre és mindezek megvalósításában kolléganőim, képviselőtársaim és a nagylózsi emberek összefogására. Nagylózs 7 egyesülete is sokat dolgozik a falu szépítésén, a település igazi otthonná alakításán és az érdeklődési körüknek megfelelő tevékenység minél színvonalasabb, élvezetesebb művelésén.

2010 óta sok-sok pályázat és kitartó munka eredményeként megújult és kibővült az óvoda épülete, melyben 2017 októberétől bölcsődei csoport is várja a gyerekeket. Új játékokat kapott a játszótér és egy kis játszótér is készült sétautakkal. Árvíztározó tó épült, mely ma horgásztóként is funkcionál. Közösségi összefogással megszépült a Kálvária tér. Kerékpáros pihenőhely és szalonnasütő készült. Kívül-belül megújult a sportöltöző és a kultúrterem, melyek új eszközöket és berendezéseket is kaptak. Az önkormányzat épülete napelemeket és napkollektorokat kapott az energiahatékonyság érdekében. Járdaszakaszok újultak meg és parkolók épültek. Szennyvíztisztító épült, mely 5 falut szolgál ki. Megszépült a falu központjában található templomkert és a templom felújítása is hamarosan befejeződik (ez utóbbi az egyházközség jóvoltából). Kilátóval is büszkélkedhetünk, mely az itt lakók egyik kedvenc külterületi sétacélpontja lett. Pipacs Fesztiválunkon minden korosztály jól érezheti magát és büszke vagyok arra, hogy minden egyesület , intézmény, szervezet, vállalkozó programot, vagy más segítséget ajánl fel a többnapos rendezvény sikere érdekében.

Miért jelentkeztél a képzésre?

Kíváncsi voltam, hogy mit is jelent igazából az esélyegyenlőség. Kíváncsi voltam továbbá polgármester kollégáimra, az ő problémáikra és sikereikre. Mert tudom, hogy sokat tanulhatok tőlük. Azt is megtapasztaltam, hogy ők értenek meg igazán ha a munkámról beszélek.

Hozott-e a képzés új megközelítést a szemléletmódodban? Mit?

Igen. Kiderült, hogy tele vagyok előítéletekkel, pedig azt hittem nyíltan és empatikusan közelítek mindenki felé. Rádöbbentem, hogy először magamban kell rendbe tennem dolgokat, hogy aztán a munkámban (és a magánéletemben) is hatékonyan és építő módon tudjak tevékenykedni.

Van-e konkrét ötleted, terved, amit a képzés hatására szeretnél megvalósítani a településeden?

Szeretném közelebb hozni az „őslakosokat” és a „jött-menteket”.

Szeretnék továbbá egy ötletes ötletbörzét szervezni, ahol mindenki elmondhatná, mit szeretne, hogy jobb legyen Nagylózson.

Mit tanácsolnál egy frissen megválasztott polgármester/jegyző kollégádnak, mik a legfontosabb intelmek, tanácsok az esélyegyenlőséggel kapcsolatban?

Tanácsaim: - Feltétlenül vegyenek részt ezen a tanfolyamon!

-          Minden ember érdemes arra, hogy meghallgassuk és minden polgármester kötelessége, hogy a hozzá forduló embereket meghallgassa és ha kell, segítsen rajtuk.

-          Járjon nyitott szemmel és vegye észre a rászorulókat, a kirekesztetteket, az igazságtalanságot és tegyen valamit, hogy ilyenek ne legyenek.

-          Vegye észre a lehetőségeket, a jó példákat, tanuljon, fejlődjön, hogy fejleszthesse települését. Ne szégyellje „utánozni”, megkísérelni bevezetni azt ami jó máshol. A jó gyakorlatok úgyis a helyi sajátosságok szűrőjén folynak majd át és ha életképesek maradnak új szemléletet, „friss levegőt” hozhatnak.

Bármi, amit szívesen megosztanál magadról/önkormányzatodról, tapasztalatodról vagy általad ismert jó gyakorlatról a kiadványban.

Léteznek problémák, de azok igazából lehetőségek. Ha felismerted őket, akkor már egy lépést tettél a probléma megoldásának útján.

Léteznek és olykor elénk kanyarodnak lehetőségek. Ezek nem problémák. Ezek megragadni való griffmadarak. Ha jól kapaszkodsz, felemelnek. Ez a képzés is ilyen.

Bíróné dr. Dienes Csilla polgármester, Szamossályi településen, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 1998-2002-ig települési képviselő, 2002 októberétől jelenleg is polgármester. A település honlapja: www.szamossalyi.hu

 

Amire büszke vagyok:

A településen végrehajtott infrastrukturális fejlesztéseinkre: az új óvodánkra, az újonnan létesített idősek otthonára és annak bővítésére, az impozáns polgármesteri hivatalra, a közparkra. Mindezek a fejlesztések számomra azért jelentősek, mert a bázis, amiről indultunk 2002-ben bizony, nagyon alacsony volt. Csupa-csupa lepukkant, igénytelen, bezárásra kijelölt épületek.

Büszke vagyok a rendezvényeinkre, a Szatmári lakodalmas napokra, a kenu-túrákra, a bicikli-túrákra, a négy település összefogásával megvalósított „Fitten, a Szamoson innen és túl” projektre, az Európai Automentes Nap és Mobilitási Hét keretében végrehajtott eseményekre. A falunapokra , ahová igyekszünk különleges-neves előadókat invitálni. Lsd. tavaly a BoneyM .

 

Motivációm a képzésre jelentkezésre:A térség, amelyben élek, és ahol polgármester vagyok több szempontból is jelentős hátránnyal küzd, azaz halmozottan hátrányos helyzetű. Bármilyen képzés és ismeret, amellyel gazdagodom, segíthet ebből a hátrányból lefaragni, akár pár millimétert is. Kötelességem, hogy mindent megtegyek az általam képviselt emberek egyenlőbb esélyeinek megteremtéséért, és abban bíztam, hogy a képzés által nyert ismeretek birtokában ez sikerülhet nekem.

 

Hozott-e a képzés új megközelítést a szemléletmódjában ?

 

Igen, hozott. Azt hittem a képzés kezdetéig, hogy én teljesen elfogadó és ítéletmentes vagyok mindenkivel szemben, de kiderült, hogy nekem is vannak fenntartásaim bizonyos kisebbségi csoporttal szemben. Tudatosan készülök ennek a megváltoztatására.

 

Konkrét ötletem, tervem, amit a képzés hatására szeretnék megvalósítani a településen :

 

  1. Nagyon tetszett a Norvég partnerek által bemutatott „polgármesteri fogadóóra a padon”,  ötlet bemutatása. Ezt már a közeljövőben szeretném bevezetni.  Biztos vagyok benne, hogy kötetlenebb módon tudnak az állampolgárok fontos dolgaikról, ötleteikről, javaslataikról beszélni olyan helyen, amely nem túl hivatalos. erre kiváló lehetőségnek tűnik az önkormányzat szép kis parkjában egy lócát kijelölni.

 

  1. Bár iskolai oktatás nem tartozik már az önkormányzat feladatkörébe, mindenképpen elmondom a pedagógusoknak azt a kiváló gyakorlatot, amit Norvégiában ismerhettem meg. A gyermekek közül mindennap felügyeli valamelyikük, hogy ne legyen elszigetelődve, kiközösítve egy osztálytársuk sem. Játékokkal, közös programokkal bevonják az elkülönült társukat is ! Annyira szép gesztus, hogy mindenki egyformán fontos !!
  2. Ha valahonnan sikerülne pályázati pénzt szerezni, akkor tréner segítségével pszichodráma csoportokkal, más csoportozással szeretnék a faluban egy esélyegyenlőséggel kapcsolatos egész napos ( esetleg több napos) programot szervezni. Külön a dolgozóknak, közalkalmazottaknak, és a köztisztviselőknek és az érdeklődő lakosoknak. Nagyon fontos az emberek figyelmét felhívni a támogatásra szoruló embertársaink problémáira ! És mindenképpen a célcsoportnak ( többféle célcsoportnak ) is tréningeket tartanánk a hatékony érdekérvényesítés érdekében,akik sajnos nem rendelkeznek egyenlő eséllyel a mindennapi életük során.

 

Tanácsom egy frissen megválasztott polgármester illetve jegyző kollégának az esélyegyenlőséggel kapcsolatban:

 

Ha valaki olyan megtisztelő feladathoz és pozícióhoz jut, hogy akár polgármesterként, akár jegyzőként egy település életében aktív irányító szerepet tölt be, akkor kötelessége szem előtt tartani a Jeffersoni idézetet, mely szerint minden ember egyenlőnek születik ! Fajra, nemre , vallási hovatartozásra, szexuális identitásra, egészségi állapotára tekintet nélkül.

Ha jó vezető akar lenni, akkor minden igyekezetével azon legyen, hogy a rászorulókon segítsen és felhívja embertársai figyelmét, hogy kötelességünk segíteni a különböző okokból esélytelenebb társainkon.

„Minden ember azonos állapotban születik és semmi nem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlöltség !” mondá István király, s e gondolat, úgy tűnik, örökérvényű.

 

Amit szívesen megosztanék magunkról:

 

Nagy örömmel tölt el, hogy a közelmúltban kettő EFOP-os pályázatunk is nyert, amellyel azokon az embereken tudunk segíteni, akik a településen belül ilyen-olyan okokból esélytelenebbek az átlag szamossályi polgárokhoz képest. Tanfolyamokat szervezünk számukra, megoldjuk a gyermekek napközbeni ellátását, a pici babákét is, az anyukáknak és a gyermekeknek korukhoz és érdeklődési körükhöz igazodva külön programokat szervezünk.

Bízunk a még el nem bírált további két pályázatunk kedvező elbírálásában is, amellyel a fizikai körülményeiken is jelentősen tudnánk javítani.

Ahogyan én gondolom.

 

A nevem, Tóth Csaba, Veszprém Megye egy közel ezer lelkes településének vagyok a polgármestere, 2000, május óta gyakorlom tisztségemet. Töretlenül hiszek abban, hogy egy jó vezetőnek, folyamatosan képeznie szükséges magát, ezért jelentkeztem erre a tréningre is.

 

Minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy a település ahol élek, olyan működő közösségek akarata juthasson kifejezésre, amely alapján mérhetően növekszik az épített és természeti környezetünkben az életminőség. Ezért a humán erőt tartom a legfontosabbnak. Megújítottunk és létrehoztunk több civil szervezetet (igazi civil, nem fizetett), melyek folyamatos változáson átalakuláson mentek és mennek át. Bevonásukkal raktuk le fejlődésünk alapjait, ezért a legfontosabb munkámnak azt tekintem, hogy sikeresen építkeztem azokkal a személyekkel, akik meghatározó mozgatói lettek a faluközösségünk hétköznapi és ünnepi életének. Az elért eredmények, így mindannyiunk közös sikerévé váltak.

 

Minden képzés csiszolja az elmét, új megközelítési módokat ad, ezáltal a döntés előkészítésben nagy szerepet játszik. Az ember, egyenlő férfi és nő, bár a szerepek a társadalmi beidegződések alapján a kultúránk részévé váltak, de mint mindent az életben ezt is lehet jobbá tenni, még akkor is, ha igaz az a mondás, hogy „ami nem romlott el azt megjavítani nem szükséges”, de karbantartani igen. A nemek közötti esélyegyenlőség számomra a folyamatos karbantartást jelenti, amely átöleli az egész életünket.

 

Az élet fonala, arra tanított, hogy tiszteljem a másik embert, és ha ő egy nő, akkor még jobban. Ez a kiinduló alap, és megvagyok győződve róla, hogy az egymás tisztelete, nevelési és akaratbeli döntés, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy szeresse az embertársait, de ne legyen naív, mert minden írott és íratlan szabállyal lehet élni és visszaélni egyaránt.

 

Név: Cselovszkiné Mezei Zsuzsanna, jegyző

Település: Alap, Alsószentiván, Sárszentágota

Megye: Fejér

Mióta tölti be a tisztséget: 1999. október 1.; 19 éve

Település honlapja: www.alap.hu; www.alsoszentivan.hu; www.sarszentagota.hu

 

Amire büszke vagyok eddig munkám során:

Leginkább arra, hogy megálltam a helyem azon a településen, ahol 24 évesen választottak jegyzővé. Az önkormányzati rendszer átszervezését követően lettem Alap és Alsószentiván települések jegyzője is 2013. február 1. naptól. Úgy érzem, hogy itt is sikerült „bedolgozni” magam, az emberek már megismernek, elfogadnak, a képviselő-testülettől és a civil szervezetekben közreműködő személyektől is pozitív visszajelzést kapok, ami megerősít abban, hogy jól csinálom a dolgom.

Mindig is szerettem csapatban dolgozni, a kollégákkal mindig is együttműködésben gondolkodtam, soha nem alá-fölérendeltségi viszonyban, és ennek egy nagyon jó munkakapcsolat és sikeres munkavégzés lett az eredménye mindhárom településen. Természetesen a felelősséget mindig én vállalom, mert teljesen megbízom a kollégáim által elvégzett feladatokhoz történő pozitív hozzáállásukban.

Amikor a jegyző még hatósági feladatokat is ellátott, akkor is szolgáltatóként gondoltam mind a magam, mind a hivatal, mind pedig az önkormányzat munkájára, és ez a szolgáltató, ügyfeleket kiszolgáló hozzáállás pozitív visszajelzést adott.

Az ügyfelek mindig bizalommal fordulnak felém, én pedig minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy segítsek.

A munkám mellett a lakóhelyemen működő civil szervezeteknek is tagja vagyok, de sajnos nem tudom elérni, hogy ne jegyzőként, hanem a „mezeizsuzsi”-ként tekintsenek rám. Majd talán nyugdíjas koromban!

És arra is büszke vagyok, hogy olyan hivatást találtam, amit egyszerűen imádok!

 

 

Amiért a képzésre jelentkeztem:

Alap polgármester asszonya (aki egyébként a munkáltatóm) vetette fel, hogy szerinte jó lenne mindkettőnknek egy ilyen képzésen részt venni több szempontból is. Lehet erre nemet mondani?

Egyik településen sincs nagyszámú roma kisebbség, de sajnos egyre több a hozzájuk köthető probléma, melynek megoldásában –úgy gondoltuk - segítséget jelenthet a képzés.

Megoldandó feladatnak tekintjük a 14-25 éves korosztály bevonását a közös gondolkodásba, a települési rendezvények szervezésébe, az azon történő részvételre.

Továbbá a Helyi Esélyegyenlőségi Programban ténylegesen olyan feladatokat szeretnénk meghatározni, melyek végrehajthatók és van pozitív hozadékuk, melyre építkezve előrelépést érhetünk el.

 

 

Hozott-e a képzés új megközelítést a szemléletmódomban és mit:

Nagyon értékesnek tartottam a képzést, már a tréning első napjától kezdődően. Az önismereti előadások, gyakorlatok felismertették bennem, hogy miért olyan a személyiségem, a döntéseim, amilyen és mi az, amin változtatnom kell.

A tréning második alkalmával a résztvevők által bemutatott „büszkeségek” olyan élményt nyújtottak, hogy rá kellett döbbennem, hogy mennyi mindent nem tudunk egymásról, pedig egy országban élünk! Arra is rájöttem, hogy a szorgalmas munkával, egy kis szerencsével és saját magunk „átadásával” (nem tudok jobb szót) mennyi minden pluszt bele tudunk tenni egy település életébe.

A ferencvárosi látogatás alkalmával döbbentem rá arra, hogy olyan erős bennem az előítélet, hogy ezzel saját magamat fosztom meg attól, hogy más részére az esély egyenlőségét meg tudjam adni. A jövőben biztos, hogy törekedni fogok arra, hogy a bennem lévő előítéletet több szempontból is megvizsgáljam még az előtt, hogy bármit is szólnék.

Sokat jelentett az utolsó napi tréning gyakorlat, ahol azokat a csoportokat gyűjtöttük össze, akik alanyai lehetnek az esélyegyenlőség megteremtésének. Sokkal-sokkal több, mint az előre gondoltuk volna.

 

Konkrét ötletem, tervem, amit a képzés hatására meg szeretnék valósítani:

A Helyi Esélyegyenlőségi Programot mindenképpen újra kell gondolni, a tartalmat a tréningen elhangzottak és összegyűjtött ötletek alapján fogjuk összeállítani, hogy ténylegesen használni tudjuk, és ne az asztalfiók részére készüljön.

Foglalkoztat az ún. sodródó ifjúság, az egyedül élők, egyszülős családok, az idősek és a meg nem született nemzedék célcsoport, az ő esélyeiket, esélyegyenlőségüket, céljaikat próbálnám megtalálni, meghatározni, újragondolni.

A konkrét ötletekre egy kicsit még várni kell, mert nálam kell egy kis idő ahhoz, hogy a tréning anyaga megérjen és létrejöjjön belőle a terv.

 

Tanácsaim egy frissen megválasztott polgármester/jegyző kollégának, mik a legfontosabb intelmek, tanácsok az esélyegyenlőséggel kapcsolatban:

Mindenekelőtt azt, hogy az előítéleteit mélyen ássa el magában!!!

Természetesen az első benyomás mindig fontos, de nem szabad ítélkezni.

Másodsorban ehhez a munkához nagymértékű alázatra is szükség van, nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzati munka a szolgáltató államot kell, hogy közel hozza az emberekhez.

A partnerség is nagyon fontos véleményem szerint, a polgármester/jegyző határozza meg az irányt, amelyen a településnek fejlődnie, haladnia kell, de az intézmények, civilek, magánemberek véleményét mindig meg kell hallgatni és be kell építeni a feladatok végrehajtásába.

Nem szabad csak egy célcsoport igényeit figyelembe venni, törekedni kell arra, hogy a célcsoportok felmérését követően az összes csoportra legyen kidolgozott stratégia az esélyegyenlőségük megteremtése érdekében. Ez természetesen menet közben változhat, mert semmi sem állandó, csak a változás!

 

Fontosnak tartom megosztani a következőket:

Mivel három önkormányzatnál dolgozom – attól függetlenül, hogy tudom, hogy nincs két egyforma lehetőségekkel rendelkező önkormányzat – lehetőségem adódik, hogy összehasonlítsam a település vezetését, a vezetői szemléletet.

Alap településen a kultúráé a főszerep! Nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat a helyi civil szervezetek támogatására, a kapcsolattartásra, a párbeszédre. A Mezőföldi Népi Együttes három korcsoportban szervezi a néptánc oktatást, az iskoláskorú gyermekeknél beépül a tanmenetbe. Önkormányzati támogatással évente megrendezésre kerül a Pünkösdi Néptánc gála, ahol meghívott néptáncos csoportok is képviseltetik magukat. A rendezvény közös táncházzal, vacsorával zárul. A néptánc mellett működik még modern tánccsoport és ritmikus gimnasztika is.

Emellett nagy figyelmet fordít az önkormányzat a nemzeti ünnepeink méltó módon történő megemlékezésére, arra, hogy helyben színházi előadást tudjanak megtekinteni a lakosok, a hagyományokhoz kötődő szüreti felvonulás megszervezésében történő partnerségre, a karácsonyi ünnepkörben az adventi vasárnapok települési szintre történő emelésére, a Falukarácsony megszervezésére, templomi hangversenyek szervezésére, különböző sportesemények (országos díjugrató verseny, labdarúgó egyesület, íjászat) támogatására. A helyi rendezvényeken a civil szervezetek tevékenyen, egymást segítve, támogatva vannak jelen, ezzel is erősítve a települési összetartozás érzését.

 

Alsószentiván településen az új polgármester személyével változott a településvezetési szemlélet: a sport, a vallási turizmus, a testvér-települési kapcsolatok kiépítése, a könnyűzenei szórakoztatás, fesztiválszervezés (Szent Iván éjhez kapcsolódóan), közintézmények fejlesztése és a települési arculat vonzóbbá tétele lett a fő irányvonal.

 

Sárszentágota településen jól megszokott rend szerint működnek együtt a helyi civil szervezetek az önkormányzattal és egymással, felfutóban van a sport, az intézményhálózat, úthálózat fejlesztése. A helyi civilek önállóan kitalálják a megvalósítandó programjaikat, melyeket az önkormányzattal történő egyeztetést követően rendeznek meg a helyi lakosság bevonásával. Minden évben van valami újdonság: télűzés, éjszakai akadályverseny (Cool-túra), álarcos-beöltözős farsangi bál…

 Úgy gondolom, hogy minden, az esélyegyenlőséggel érintett célcsoport – tehát a helyi lakosság teljes egésze – részére tud olyan programot biztosítani az önkormányzat, ahol az egyenlőtlenségek ellenére egyenlőkké válhatnak.

És ez az első lépcsőfoka annak a munkának, melyen el lehet indulni, hogy a most még egymással nem foglalkozó emberek érzékennyé váljanak egymás problémái, „egyenlőtlenségei” iránt… mert az önkormányzat egyedül nem képes ezt a problémát megoldani, ehhez mindenkire szükség van!

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu

JÁRÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ERŐSÍTÉSE

www.mkksz.org.hu

MUNKACSOMAG VEZETŐ