MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Esélyegyenlőség (4-es munkacsomag)

A nők munkaerő-piaci reintegrációjáért Bükön-a csereprogram résztvevőinek bemutatása


Projektünk fontos része a nők és férfiak esélyegyenlőségét támogató munkacsomag, amelynek keretében különleges hangsúlyt helyezünk a nők szerepvállalásának erősítésére a közéletben, valamint azon önkormányzati támogatási lehetőségek felkutatására, amelyek hozzájárulnak a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez a nők esetében. Így csereprogramot szerveztünk öt norvég és öt magyar női választott helyi képviselő részvételével a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére irányuló legjobb norvég önkormányzati gyakorlatok megismeréséért. Cikkünk Németh Violetta, büki képviselőről és Grete Bækken Mollan, Steinkjer alpolgármesteréről szól.

                                                          

Németh Violetta                                                 Grete Bækken Mollan

A csereprogram egy magyarországi háromnapos munkacsoport-üléssel indult majd egy háromnapos norvégiai tanulmányúttal folytatódott.

A tanulmányúton résztvevő magyar, női választott képviselők kiutaztak norvég kollégáikhoz, hogy a helyszínen tanulmányozzák a norvég jó gyakorlatok megvalósítási formáit.  A magyar választott női képviselők a Norvégiában látott jó példák alapján a norvég kollegák támogatásával kidolgozták az itthoni munka-magánélet egyensúlyáról szóló kísérleti tevékenységet, mintaprojektet, melynek tapasztalatait helyi nemzetközi workshopok keretében mutatják be.

Bükön a fiatal női munkavállalók és munkaadók találkoznak kétszeri alkalommal 2014. augusztus 27-én és szeptember 8-án, hogy a nők szülés utáni munkaerő-piaci vissza-integrációjának módozatairól cseréljenek tapasztalatot.

A workshopokról és azok eredményeiről hamarosan beszámolunk ugyanitt.

A két résztvevő portréja:

Németh Violetta, büki képviselő

Németh Violetta, házas, két gyermek egy 6 és egy két éves kislány édesanyja. Céltudatos, kitartó ember, aki nagyon szereti a kihívásokat, emberekkel foglalkozni, csapatban velük dolgozni. Szabadidejét szívesen tölti a szabadban családjával, kerékpározással, fürdőzéssel, játszóterezéssel.  Jelenleg Gyesen van, emellett aktív önkormányzati képviselőként tevékenykedik egyetlen nőként a 6 jelenlegi önkormányzati képviselő között. Számos büki szervezetben tölt be vezető szerepet: a Településfejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság elnöke, a helyi Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnökségi tagja, és a Büki Gyógyfürdő Zrt. felügyelő bizottsági tagja.

Közgazdász-vendéglátó szakon végzett a budapesti Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Főiskolán, 6 évig dolgozott ezen a területen, majd elvégzett egy pénzügyi ügyintézői képzést is. Brüsszelben és Norvégiában élt, dolgozott, az utóbbi helyen közel 5 évet, itt született első gyermeke is. Jól beszél norvégul, németül és angolul is. A több mint 3300 lakosú város gyógyvízkincsének köszönhetően Európa-hírű fürdőváros, ennek megfelelően a turizmus kiemelkedő szerepet tölt be a település gazdasági életében. Emellett Bükön üzemel a NESTLÉ Hungaria Kft és Vog kft. Bükön a Felsőbüki Nagy Pál általános iskola és vendéglátó-ipari szakiskola területi kibővítése és felújítása is a Norvég Alap támogatásával valósult meg. Működik a településen óvoda, Idősek otthona, Idősek Klubja, lehetőség van az idősek házi segítségnyújtással történő ellátására, a szociális rászorulók pedig napi egyszeri meleg élelemhez juthatnak az önkormányzat jóvoltából. Bük saját Egészségházzal rendelkezik, itt található egy mentőállomás, orvosi ügyelet, házi orvosi ellátás. A Büki Művelődési és Sportközpont akadálymentesített, igényes rendezvénytérrel, szabadtéri színpaddal ellátott. A Dr. Horváth Tibor Szociális központ Bükön és a vonzáskörzetébe tartozó, 13 másik településen lát el szociális feladatokat.  

Az esélyegyenlőség területén az önkormányzat elengedhetetlennek tartja,  a nők esetében az egyenlő teljesítmény megfelelő honorálását, a családban betöltött helyzetüket megillető megbecsülés elérését és az erőszakmentes élethez való jog támogatását.  A GYES-en, GYET-en lévő anyukák számára komoly problémát jelenthet a munkaerőpiacra történő visszatérés.  Képviselőként Németh Violetta, nagyon fontosnak tartja, hogy a településen élő kisgyermekes édesanyákat támogassa és az Önkormányzat lehetőségeihez mérten segítse az édesanyákat ezen a területen. Az egyik ilyen fontos lépést már 2011-ben képviselőként megtette. Bükön 2011-ig az óvoda augusztus hónapban bezárt, azonban Violetta kezdeményezésére sikerült az intézményvezetővel megegyezni, hogy ennek a hagyománynak véget vessenek és egész éven át nyitva tartó óvoda legyen Bükön. Ez a gyakorlat a mai napig megmaradt, sőt az óvoda 2014 szeptemberétől óvodai-bölcsődei csoporttal is bővül.  Működik egy baba-mama klub Bükön, amelynek keretében 1-2 alkalommal különféle programokra került sor a helyi védőnők szervezésében, vetélkedők, előadások és egyéb tevékenységek formájában. A képviselő asszony további elképzelései között szerepel képzések, fórumok szervezése édesanyák, munkaadók részvételével a családbarát munkahelyek feltárása és számuk bővítése érdekében.

A nőként való helytállás sikerének egyik kulcsa a családtól kapott segítség, szűk környezete által tanúsított tolerancia.  Németh Violetta külön hangsúlyozta, milyen sokat jelent számára munkája során családjától, férje szüleitől és a saját szüleitől kapott segítség, támogatás.

A Büki Újságban megjelent interjú elérhető itt (21. oldal)

Grete Bækken Mollan, STEINKJER Önkormányzat alpolgármestere

Steinkjer 21,303 lakossal rendelkező pezsgő város, amelyet egy dinamikusan fejlődő vidéki környezet vesz körül, hatalmas erdőségekkel és számos családi gazdálkodással. Steinkjer egyike a legigényesebb renovált városoknak, ahol kis barátságos kávézók, speciális kiskereskedelmi egységek és egy nagy bevásárlóközpont egyaránt megtalálhatóak. A Steinkjer-i templom a város egyik legismertebb látványossága, amelynek csodálatos mozaik ablakai elbűvölik az idelátogatókat. Steinkjer központjában található a Dampsaga Kulturális Központ, határában pedig a Guldbergaunet Sport Park, mindkettő számos kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogatóknak a sport, kultúra, művelődés területén. Steinkjer lakosairól elterjedt, hogy „vendégszerető, könnyed, vidám” emberek és ez az mottó, amelynek mind az önkormányzat, mind a lakosok igyekeznek megfelelni és ennek megfelelően tevékenykedni a mindennapokban.

 Grete Bækken Mollan 44 éves alpolgármester, a Munkáspárt képviselője, főiskolai diplomával rendelkezik a szociológia és politológia területén, férjezett, egy 14 és egy 10 éves gyermek édesanyja. Egy tejet és húst előállító farmon él, kedvenc hobbijai a zenehallgatás és a politikai életben való aktív részvétel. Politikai munkálkodása során preferált területek: helyi demokrácia és részvétel, vidékfejlesztés, esélyegyenlőség (nők és férfiak, bevándorlók, megváltozott munkakörülményűek, korlátozott munkakörülményűek számára), gyermeknevelés és a gyermekek lehetőségei, életkörülményei.  Steinkjer önkormányzata nemrégiben zárta le az Egyenlőség és sokszínűség a steinkjer-i önkormányzatban projektjét. A norvég mezőgazdaságban a családi gazdálkodásokban tradicionálisan férfiak dolgoznak, a projekt fő célkitűzéseként szerepelt a nők aktívabb szerepvállalásra való ösztönzése a családi gazdálkodásokban. Grete Bækken Mollan szintén részt vett a Helyi és Regionális Ügyek Minisztérium „Nők politikai szerepének ösztönzése” projektjében.

 


Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu