MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Esélyegyenlőség (4-es munkacsomag)

Női esélyegyenlőség workshop és főzőnap Hidegkúton


Feljegyzés a „Női esélyegyenlőség workshop és főzőnap Hidegkúton” című rendezvényről

Hidegkút, 2014. szeptember 4.

A rendezvényre a MANORKA projekt keretében került sor, az esélyegyenlőségi norvég-magyar csereprogram keretében.

A kultúrházban helyi sütésű pogácsákkal és rétesekkel megterített asztalok társaságában a vendégeket elsőként Pénzes Erzsébet, a házigazda Hidegkút község polgármestere köszöntötte. A rendezvény sajátossága, hogy az öt norvég – magyar választott önkormányzati párosból kettő jelen volt az eseményen, amelyet megelőzően a norvég vendégek találkoztak Balatonfüreden a Nők a Balatonért egyesület vezetőivel is.

 A szakmai program első előadását Hege Nordheim-Viken, Høylandet polgármester asszonya – az abasári Füzy Andrea képviselő asszony partnere – tartotta, amelyben bemutatta a települését és a norvég önkormányzati rendszer sajátosságait. Elmondta, hogy településének jelmondata: „Magasan szárnyalunk két lábbal a földön!” Kiemelten szólt a kétévente megrendezésre kerülő színházi fesztiválról, ahol az 1260 lakosú önkormányzat csaknem fele önkéntesként vállal szerepet a szervezésben. (Høylandet polgármester asszonya prezentációja elérhető itt.)

 

 A következő norvég előadó Björg Tingstad, Fosnes polgármester asszony, a házigazda Pénzes Erzsébet társa tartotta, akitől megtudhattuk, hogy a 600 lakosú önkormányzat Norvégia 10. legkisebb lakosságszámú települési közössége. Az előadó kitért a norvégiai esélyegyenlőségi megoldásokra, így többek között jelezte, hogy a képviselőjelöltek pártlistáin kötelező jelleggel a felének nőnek kell lennie. Természetesen a választás eredményeként a nemi arányok a képviselők között bármelyik nem arányára elbillenhet. Jelenleg a 18 fős testületben „csak” hat hölgy van, viszont ő az első női polgármestere a községnek. (Fosnes polgármester asszonya prezentációja mellékelve.)

 

Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára átfogó tájékoztatást adott a Norvég - Magyar önkormányzatok kapacitás építési programjáról, a MANORKA projektről. Külön részletesen kitért 4. munkacsomagra, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség elősegítése ügyében végzett tevékenységre. (A főtitkár prezentációja mellékelve.)

 

A MANORKA projekt keretében szervezett rendezvényen „A nők szerepe” címmel négy riportfilmet készítettek a községben ismert közéletben dolgozó hölgyekkel, amelyeket a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület által működtetett helyi televízió készített.

            Az első filmen a szomszédos község, Tótvázsony polgármesterének felesége, Magasi Jánosné beszélt családi, munkahelyi és közéleti szerepvállalásáról.

            A második film Pénzes Erzsébet Hidegkút község polgármesterével folytatott beszélgetést mutatta be, amelyből megtudhattuk, hogy visszatekintve hogy ítéli meg a településvezető asszony, hogy hol hibázott, mire nem figyelt, illetve milyen tanulságokat szűrt le a közéleti szerepvállalásból adódó problémák kezelése ügyében.

            A harmadik film a tótvázsonyi Tósoki Zoltánné szociális gondozóval készült.

            A negyedik filmen dr. Ferentzi Zsófia tótvázsonyi háziorvos beszélt az orvosi karrier és a családvállalás összeegyeztetésének nehézségeiről és lehetőségeiről.

Az egyes portréfilmek között szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Mi a boldogság? címmel Sebők Zsolt Analóg Terapeuta hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyén akaratán és elkötelezettségén is múlik a változtatás lehetősége.

A MOT programról Norvégiában Hege Norheim-Viken, Høylandet polgármestere adott részletes tájékoztatást. A MOT norvégül bátorságot jelent, amely kell az önmagunk vállalásához, másoknak való segítéshez és ahhoz, hogy adott esetben merjünk nemet mondani is. A MOT szemléletét igyekeznek átadni már az óvodásoknak is, de alapvetően az iskolás korban kerül a fókuszba. (Lásd: MOT összegző ábrát.)

Munka – magánélet egyensúly kutatásokról Komlósi Edit, a Pannon Egyetem adjunktusa tartott előadást. (Az egyetemi adjunktus asszony prezentációja mellékelve.)

Az önkéntesség és a közéleti szerepvállalás fontosságának a fiatalok programjaiban való megvalósításáról adott tájékoztatást Kandikó Rita, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) alelnöke. (A KÖSZI prezentációja mellékelve.)

 A workshop programjában, a filmek vetítésében Szendrei Szilárd, a KÖSZI elnök vállalt jelentős szerepet. A filmek az érintettek engedélyét követően a YouTube csatornán lesznek láthatóak. (A nyelvi nehézségek leküzdésében Rednik Zsuzsanna nyelvtanár nyújtott segítséget.)

 Készítette:

Dr. Zongor Gábor, TÖOSZ főtitkár

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu