MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

6188.jpg 6199.jpg 6201.jpg 6204.jpg 6176.jpg 6171.jpg 6155.jpg 6161.jpg 6169.jpg 6206.jpg 6207.jpg 6223.jpg 6226.jpg 6235.jpg 6222.jpg 6216.jpg 6208.jpg 6209.jpg 6210.jpg 6149.jpg 6147.jpg 6086.jpg 6096.jpg 6105.jpg 6109.jpg 6082.jpg 6077.jpg 6066.jpg 6073.jpg 6076.jpg 6110.jpg 6111.jpg 6132.jpg 6141.jpg 6146.jpg 6130.jpg 6123.jpg 6118.jpg 6119.jpg 6121.jpg 6063.jpg

Hírek

A nők és férfiak esélyegyenlőségéért Abasáron - a csereprogram résztvevőinek bemutatkozása


Projektünk fontos része a nők és férfiak esélyegyenlőségét támogató munkacsomag, amelynek keretében különleges hangsúlyt helyezünk a nők szerepvállalásának erősítésére a közéletben, valamint azon önkormányzati támogatási lehetőségek felkutatására, amelyek hozzájárulnak a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez a nők esetében. Így csereprogramot szerveztünk öt norvég és öt magyar női választott helyi képviselő részvételével a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére irányuló legjobb norvég önkormányzati gyakorlatok megismeréséért. Cikkünk Füzy Andrea abasári képviselőről és Hege Nordheim-Vikenről Høylandet polgármesteréről szól.

Abasáron norvég együttműködéssel az üzletasszonyok, női politikusok, intézményvezetők cserélnek tapasztalatot az őket érintő mindennapi kihívásokról és keresnek megoldást arra, hogy miként tölthetnek be vezető szerepet a település életét érintő kérdések befolyásolásában.

                                           

Füzy Andrea abasári képviselő Hege Nordheim-Vikenről Høylandet polgármestere

Füzy Andrea, abasári képviselő

mottó: „Csak férfi és nő, együtt teszik az embert!” (Kant)

Füzy Andrea Abasáron született, két gyermek, egy tizenegy éves fiú és négy éves kislány édesanyja. Számos diplomát, képesítést szerzett, többek között az egri Eszterházy Károly Főiskola Pedagógia szakán, valamint a pécsi Janus Pannonius egyetem pedagógia szakán szerzett diplomát, de rendelkezik még könyvtárosi, marketing menedzser-asszisztensi, üzleti-menedzseri képesítésekkel is, középfokon beszél angolul, alapfokon pedig franciául.

Abasár egy 2600 fős település a Mátra alján. Gyönyörű környezet, hűvös pincék, remek borok, barátságos emberek jellemzik. A települési történelmi hely, itt található Aba Sámuel sírja, az uralkodó által 1042-ben alapított kolostor romjait is megtekintheti az idelátogató. Csodálatos természetvédelmi területen, a Sárhegyen geológiai és botanikai különlegességekben gyönyörködhetünk. Abasáron 12 civil csoport tevékenykedik pl., Önkéntes rendőrség, Önkéntes tűzoltóság, Ifjúsági klub, Nyugdíjas Klub, Aba Sámul Történelmi kórus, húsz éve óta minden harmadik májusi hétvégén kerül megrendezésre az Aba Sámuel Történelmi Kórus és Nemzetközi Katonai és Bordal Fesztivál.   Abasáron működik óvoda, általános iskola, könyvtár, közösségi központ és egy 80 fős idősek otthona is.

Füzy Andrea, az önkormányzaton belül dolgozott ifjúsági felelősként, könyvtár vezetőként, jelenleg a közösségi ház vezetőjeként dolgozik e településen, ahol ezek mellett 2006 óta önkormányzati képviselőként is tevékenykedik.  Lokálpatrióta, de emellett szeret elmenni, világot látni, tapasztalatokat gyűjteni majd a tanultakat a településen élők javára fordítani. Két gyermeke révén aktív részt vállal az óvodai és iskolai életben. Az általános iskolai szülői munkaközösség elnökeként igyekszik mindent megtenni azért, hogy a diákok korszerű eszközökkel, igényes környezetben tanulhassanak, illetve hogy a gyermek – pedagógus - szülő kapcsolat valóban működjön.

Elkötelezett híve az önkéntességnek, meggyőződése hogy segíteni kell az elesetteknek, a bajba került embereknek.

Nagyon büszke arra, hogy csaknem tíz éve elnöke Abasár legrégebbi civil szervezetének – a 133 éves Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Továbbá két éve választották a Heves Megyei Tűzoltó Szövetség elnökévé. Az önkéntes egyesületek tagságában számos hölgy is tevékenykedik és – tapasztalat azt mondatja vele, hogy ugyanúgy megállják a helyüket, mint a férfiak.

Nem könnyű egy férfiközpontú világban nőnek, családanyának lenni – tartja Füzy Andrea. Addig amíg egy nőnek feltehetnek olyan kérdéseket egy állásinterjún, hogy mikor akar férjhez menni/gyermeket szülni és ki vigyáz a gyermekre, ha beteg lesz, addig amíg a munkahelyeken egyre több időt kell tölteni és egyre kevesebb a családra fordítható idő és energia, addig amíg kétszeres erőbedobással kell dolgozni  egy nőnek hogy elismerjék a munkáját – és hogy ugyanúgy elismerjék mintha férfi lenne – addig sok még a tennivaló.  A képviselő asszony örül, annak hogy beválasztásra került a TÖOSZ Manorka program, Esélyegyenlőségi mintaprojektjébe, mert ez a projekt is remek alkalom a jó példák megismerésére és itthoni adaptálására, ezzel is erősítve a valódi esélyegyenlőség fejlődését.

Hege Nordheim-Viken –Høylandet polgármestere

Hege Nordheim-Viken, 45 éves, három, egy 8,12 és 15 éves gyermek édesanyja. Norvégia északi részében nőtt fel. A norvég Ås-i Mezőgazdasági Egyetem Állattudományi karán szerzett diplomát. Két évig kutatóként dolgozott az egyetemen, majd a Norvég Terménygazdálkodási Intézetben. 2008-ban szerzett PhD. képesítés állati takarmányozás/ táplálkozás szakirányon.

2006-ban költözött a Nord-Trøndelag megyében található Høylandet-be a családjával arra a tejtermelő gazdálkodásra, ahol a férje felnőtt.  A gyermekeivel otthon töltött időt követően, a hat önkormányzat összefogásán alapuló Namdal-i Regionális tanács titkárságán kezdett dolgozni. 2011-ben választották meg Høylandet önkormányzat polgármesterévé, ahol ő az első női polgármester.

A hivatalban számos vezetői pozíciót nők töltenek be (pl. jegyző, pénzügyi vezető). A képviselőtestületben 19 képviselőből 8 nő. A politikai listák többségén igyekeznek kialakítani egyfajta egyensúlyt a nők és férfiak arányában, ezt Hege Nordheim-Viken különösen fontosnak tartja, hiszen  a nők és a férfiak véleménye így tud megfelelő súllyal megjelenni a politikai egyeztetésekben és döntésekben.  Hege Nordheim-Viken szerint nagy hangsúlyt kell helyezni a fiatalok kora gyermekkortól történő nevelésére, fontos, hogy már gyerekként is tisztába legyünk azzal, hogy mindkét nem képviselőinek egyenlői jogokkal rendelkeznek mind a döntéshozatal, mind a véleménynyilvánítás terén.

Høylandet önkormányzatnak 1260 lakosa van és csodálatos, gazdag természet veszi körül, a mezőgazdaság meghatározó jelentőségű a térségben.

A mezőgazdaság mellett a kultúra játszik fontos szerepet a térség életében. Félévente kerül megrendezésre a humorfesztivál, amelyre az ország minden részéből érkeznek résztvevők és nézők egyaránt.  Jól felszerelt Művelődési központ található itt, számos sport, zenei és egyéb színpadi események kerül e térségben megszervezésre, jó síterepeket, korcsolyapályákat találnak az idelátogatók.

Sok tevékenységet maguk a lakosok szerveznek önkéntes alapon, ez a fajta összefogás pedig különleges erőt kölcsönöz az önkormányzatnak. Høylandet a kreativitásáról és az „őrültségéről” vált híressé – vallja a polgármester – ezt a fajta kreatív őrültséget idézi egyik ismert szlogenjük, „Úgyis magasra repülhetsz, hogy közben mégis két lábbal a földön jársz”. 2013-ban szolgáltatásaik alapján elnyerték a legjobb önkormányzat díját.

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu

JÁRÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ERŐSÍTÉSE

www.mkksz.org.hu

MUNKACSOMAG VEZETŐ