MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Esélyegyenlőség (4-es munkacsomag)

A hátrányos helyzetű nők támogatásáért Etyeken- csereprogram résztvevőinek bemutatása


Projektünk fontos része a nők és férfiak esélyegyenlőségét támogató munkacsomag, amelynek keretében különleges hangsúlyt helyezünk a nők szerepvállalásának erősítésére a közéletben, valamint azon önkormányzati támogatási lehetőségek felkutatására, amelyek hozzájárulnak a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtéséhez a nők esetében. Így csereprogramot szerveztünk öt norvég és öt magyar női választott helyi képviselő részvételével a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére irányuló legjobb norvég önkormányzati gyakorlatok megismeréséért. Cikkünk Rujp Zsuzsáról, Etyek alpolgármesteréről és Marit Voll, Verdal település képviselőjéről szól.

Etyeken elsősorban a hátrányos helyzetű nők  támogatása áll a fókuszban a csereprogramban.

                                                  

Rujp Zsuzsa, Etyek alpolgármestere                     Marit Voll, Verdal képviselője

Rujp Zsuzsa 41 éves, 10 éves ikergyermekek, egy fiú és egy lány édesanyja.

 Német nyelvtanári diplomával valamint idegenforgalmi és szállodaipari szakközgazdász végzettséggel rendelkezik. Németül és angolul beszél. Több mint10 évig golfpályán dolgozott recepciós, marketing asszisztens valamint recepcióvezető munkakörökben. 8. éve egy golfpálya építő cég irodavezetője és ügyvezetőjének asszisztense.

 Etyeken nőtt fel. Etyek  Fejér megye északkeleti peremén fekszik, félórányi autóútra a fővárostól. Budapest szőlőskertjének is nevezik a 4300 lakosú települést, ahol 1600 hektáron terülnek el a szőlőültetvények. Etyeken található a Korda Filmstúdió és Filmpark, ahol az idelátogatók megismerkedhetnek a filmkészítés varázslatos világával. Etyeknek van saját bölcsődéje, szociális otthona és egy integrált közösségi térben 29000 kötetes könyvtárt működtet az önkormányzat. Etyek lakosságát tekintve különféle nemzetiségek békés együttműködésére jó példa, hiszen élnek itt sváb nemzetiségűek és Erdélyből elszármazottak is.

Rujp Zsuzsa mindig is tevékenyen részt vett a falu életében és tett a falu jó hírnevéért. Ezt a példát látta otthon is. Mindig szívesen segítette az Önkormányzatot és a Női Kórust német nyelvtudása révén fordítással, tolmácsolással illetve konferálással. Az Etyeki Németek Egyesületének tagja, ahol az elnökségben is szerepet vállalt.

 Munkáját alaposság, pontosság és megbízhatóság jellemzi, mely mellett kitartással felvértezve segíti elő a falu fejlődését.

 2010 óta Etyek alpolgármestere. Már a választás előkészületében is fontosnak tartották, hogy a felálló képviselőtestületben minden generáció, régi és új etyeki, férfi és nő egyaránt helyet kapjon, amely biztosítja, hogy a lakosság véleményét és igényeit arányosan képviseljék.

 A képviselőtestületben a polgármesteren kívül, aki férfi, még 3 férfi és 3 női képviselő kapott helyet. A férfiak kiváló stratégiai gondolkodása és a női precizitás nagyon jól kiegészítik egymást a mindennapi munkában, ezzel is példát mutatva az egészséges együttműködésre férfiak és nők között. Az önkormányzat támogatja a nők aktív részvételét a település életében, emellett saját baba-mama klubot és özvegyek klubját is üzemeltet.

Marit Voll, Verdal képviselője

Marit Voll, 55 éves, három gyermek, egy 17 éves fiú, egy 20 és egy 26 éves lány édesanyja. Eredeti foglalkozását tekintve gyermekorvosi asszisztens. A 14778 lakosú Verdalban él. Verdal hagyományosan mezőgazdasági érdekeltségű város, az ipar a 70-es években telepedett meg itt és számos munkahely lehetőséget kínált az itt lakók számára.  Verdal-ban található Skandinávia legnagyobb szabadtéri színháza, a Stiklestad, amely fontos helyszíne különféle kulturális, politikai és vallási eseményeknek. Minden évben több ezren látogatnak el az Olsok fesztiválra, amelyet Szent Olav tiszteletére rendeznek meg. Verdal gazdag természeti adottságokkal és állatvilággal rendelkezik.

Verdalban a politikusok különleges figyelmet fordítanak a kulturális fejlesztésekre és ezen belül is az ifjúsági csoportokkal való együttműködésre, annak érdekében,  hogy a vidéken való életet a vonzóbbá tegyék a fiatalok számára, ösztönözzék a helyben maradást, illetve az idetelepülést.  Marit Voll a helyi iskola és óvoda napi adminisztratív életében való aktív részvételén keresztül került közel a helyi politikai élethez. Érdekelni kezdte a helyi politika és belépett a Senterpartiet-ba (Centrum párt), amely a vidéki térségek fejlesztését és az egyenlő szolgáltatások lakhelytől független hozzáférhetőségének ösztönzését, valamint a fenntartható gazdálkodás feltételeinek megteremtését tűzte ki célul.

Maritt Vol 10 éve tagja a képviselőtestületnek, valamint a településfejlesztési tanács vezetője. 2011. óta a Norvég Települési és Regionális Önkormányzatok Szövetségének vezetőségének k tagja és mindemellett teljes állásban gyermekorvosi asszisztensként is dolgozik. Vol részt vett a „Nők a politikában” projektben, amelynek célja a nők politikába történő bevonása és pályájuk segítése, támogatása.

Maritt Vol úgy gondolja, hogy még Norvégiában is sok mindent kell még tenni, azért, hogy a nők megfelelő arányban legyenek képviselve a vezető pozíciókban is, kulcsfontosságúnak tartja ebben a folyamatban, hogy a nők egymást is támogassák, motiválják.

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu