MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

6188.jpg 6199.jpg 6201.jpg 6204.jpg 6176.jpg 6171.jpg 6155.jpg 6161.jpg 6169.jpg 6206.jpg 6207.jpg 6223.jpg 6226.jpg 6235.jpg 6222.jpg 6216.jpg 6208.jpg 6209.jpg 6210.jpg 6149.jpg 6147.jpg 6086.jpg 6096.jpg 6105.jpg 6109.jpg 6082.jpg 6077.jpg 6066.jpg 6073.jpg 6076.jpg 6110.jpg 6111.jpg 6132.jpg 6141.jpg 6146.jpg 6130.jpg 6123.jpg 6118.jpg 6119.jpg 6121.jpg 6063.jpg

Hírek

Önkormányzati segítség Szentendrén a munka és magánélet egyensúlyáért - a csereprogram résztvevőinek bemutatása


A nők és férfiak esélyegyenlőségéről szóló munkacsomagunk keretében csereprogramot szerveztünk öt norvég és öt magyar női választott helyi képviselő részvételével a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére irányuló legjobb norvég önkormányzati gyakorlatok megismeréséért. Cikkünk Zakar Ágnes, szentendrei képviselőről és Eva Søgnebotten, Stange alpolgármesteréről szól.

Szentendrén a munka és magánélet egyensúlyának megteremtéséhez a településen már meglévő önkormányzati támogatási formák, valamint a projekt kapcsán bevezetésre kerülő új formák kerülnek bemutatásra.

                                             

Zakar Ágnes, szentendrei képviselőr    Eva Søgnebotten, Stange alpolgármestere


Zakar Ágnes 47 éves, 12 éve önkormányzati képviselő Szentendrén, utóbbi 8 évben az Oktatási és Kulturális Bizottságot vezetője. Három tizenéves gyermek édesanyja, tanárként pedig 25 éve dolgozik. Kisebb megszakításként másfél évig élt Amerikában, melynek a férjét (magyar maratón futó), az angoltudását és a világra való nyitottságát köszönheti. Hazatérése után 15 évig tanított külföldieket magyar nyelvre Budapesten, 6 éve egy általános iskolában tanít történelmet 10-14 éves gyerekeknek Szentendrén. 2013 óta hallgatója a BME Alkalmazott Pedagógia szakának Közoktatás-vezetés, pedagógiai szakvizsga szakon. Decemberben diplomázik, diplomadolgozatának témája: Skandinávia és Magyarország oktatási rendszerének összehasonlítása lesz.

Szentendre olyan város, amit látni kell, szépsége, történelme, hagyományai, kulturális értékei vonzzák a hazai és külföldi turistákat is. A „festők városa”, többek szerint „a művészetek városa”, mindenképpen „iskolaváros”, ugyanakkor „befogadó városként” is emlegetik, így mai napig rengetegen választják lakóhelyükké különösen szépsége, Budapest közelsége és a magas színvonalú oktatásai intézményei miatt. Szentendre lélekszáma az utóbbi 20-25 évben megkétszereződött. 2010 óta EU-s és Kormányzati támogatásokkal hatalmas fejlesztéseket hajtott végre a város:  az önkormányzat jóvoltából ezen támogatások segítségével megújult a Főtér, Magyarország első mobilgátjával védik a települést, felújításra került az Egészségház, óvodák újultak meg, belvárosi műemlék épületek, és a kiállítóterek közül újjáépítésre került a Ferenczy Múzeum és a város bővítette a Művészet Malom épületegyüttesét is.

Egy ilyen városban öröm a képviselői munka. Az esélyegyenlőségért folytatott munkában Zakar Ágnes kiemeli a különböző nemzetiségek, idősek, nők és gyerekek jogaiért végzett munkát. A település „Szentendre, a nők városa” projekt a női parkolók, híres női festőkről elnevezett terek, a városháza gyermekbarát kialakítása, az óvodai-, bölcsődei férőhelyek bővítése mellett újabb színfoltokkal szeretné a nők városa címet erősíteni. Nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat a fiatal anyák munkahelyi re-integrációjára, ezt bölcsődei, óvodai kínálattal próbálja segíteni, valamint a gyerekek szünidei ellátásával, mely idén másodszor valósult meg nagyon kedvező áron 4 hetes tábor keretében. A város „Senior akadémia” programja keretében az idősebbek számítógép-, nyelvi tudásának fejlesztése a célkitűzés. Az önkormányzat szeretne még többet tenni a fogyatékos, hátrányos helyzetű gyerekek integrációjáért. Fontos fejlesztési cél az önkéntes munka, mely Szentendrén a környezetvédelem, kulturális élet, oktatás, nemzetközi kapcsolatok terén igen élénk, de még szélesíthető, javítható. Szentendrén a „Nők a művészetben” projekt keretében a közelmúltban az önkormányzat szervezésében kiállítás nyílt: Szántó Piroska, Modok Mária, Anna Margit and Vajda Júlia tiszteletére, illetve alkotásaival.  Mindannyian híres festők és egyben művészfeleségek, akik életük során Szentendrén is jelentős időt töltöttek el, a kiállítás címe “Alkotó vagy Múzsa” volt, szimbolikus cím, amely sok nő számára, aki egyszerre építi a karrierjét és igyekszik helyt állni a családi életben, fontos kérdést fogalmaz meg.

Eva Søgnebotten, 53 éves, először 2008-ban választották meg képviselőtestületi tagnak a Munkáspárt képviselőjeként, 2011-ben lett Stange alpolgármestere, továbbra is tagja a képviselőtestületnek és számos igazgatótanácsban vezető pozíciót tölt be, mint az önkormányzati viztisztító társaságban és a helyi hulladékgazdálkodási társaságban.  Emellett a Stange Munkaügyi Tanács Izgatótanácsának egyetlen női tagja.  A bergeni egyetemen végzett jogászként, 10 évig dolgozott a hadseregben, ahol vezetőségi és tulajdonjogi feladatokkal foglalkozott. További 15 évig saját válalkozást vezetett szervezetfejlesztés, coaching, vezetéstámogatás témakörében. Férjezett és három egy 14, 19, és 22 éves gyermek édesanyja, önálló farmon, saját házban él. 

 

Stange-nek 20 000 lakosa van, területe 725 m². Stange a legnagyobb mezőgazdasági térség az egész országban, emellett hatalmas erdőségekkel rendelkezik. A közúthálózat fejlesztésével Stange lakossága évről évre nő. Itt található Norvégia legnagyobb tava a Mjøsa tó,   körülőtte számos nagy családi gazdálkodás virágzik.  Stangéban kilenc alsótagozatos általános iskola, három felső tagozatos általános iskola és két középiskola található.

 

A női esélyegyenlőség témaköre különösen fontos Eva Søgnebotten számára, úgy gondolja, hogy a vállalkozások, politikai döntéshozatali szervek vezetőtestületeinek összetételében tükröződnie kell a társadalmi összetételnek, fontos, hogy a nők a férfiakkal egyenlő arányba fejthessék ki véleményüket az őket érintő témákban. Nagyon hasznos eszköznek tartja a pozitív diszkriminációt, a kvótarendszert, amely lehetővé teszi a nők és férfiak egyenlő arányú megoszlását a politikai pozíciókban. Úgy gondolja, hogy speciális képzések, találkozók, női hálózatok szervezésén keresztül el lehet érni, hogy a nők még aktívabb, sikeresebb közéleti szereplőkké válhassanak. Fontosnak tartja továbbá, hogy a munkakörülmények, munkaidő oly módon kerüljön kialakításra, mind a hivatalban, mind a település vezetőtestületeiben, hogy a családos nők is részt tudjanak venni a tevékenységekbe. Eva Søgnebotten szerint nagyon fontos, hogy társadalmi szinten változzon meg a nők megítélése, ily módon a gyermekek sztereotípiamentes nevelése kora gyermekkortól kulcsjelentőségű. Az múlt évben ünnepelték a nők szavazati jogának 100 éves évfordulóját Norvégiában, amelynek alkalmából számos rendezvényre került sor Stange-ben és a politikai pártok helyi politikusai közös nyilatkozatot fogalmaztak meg a nők jogaira vonatkozólag.

 


Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu

JÁRÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ERŐSÍTÉSE

www.mkksz.org.hu

MUNKACSOMAG VEZETŐ