MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

A falvak érdekvédelme-MFSZ munkacsomagja

Fejlesztési és költségvetési kilátások a kistelepüléseknek - az MFSZ hollókői fórumáról


 
2014. december 18-án tartotta a Magyar Faluszövetség, mint MANORKA projekt partner a soron következő workshopját.

A 25 éves fennállását ünneplő MFSZ (ezúton is gratulálunk!) workshop-sorozatának feléhez ért: 2014. december 18-án Hollókőn tanácskoztak a költségvetési kilátásokról, uniós fejlesztési lehetőségekről.

Az ülésről készült emlékeztetőt itt közöljük:

Emlékeztető a Magyar Faluszövetség szervezésében 2014. december 18-án Hollókő községben (Nógrád megye) a Dr. Román András Látogató Házban megtartott önkormányzati fórumon (workshop) elhangzottakról

A Norvég-Magyar önkormányzati együttműködés MANORKA kapacitásépítési programjának keretében a Világörökség részét képező 350 lelkes falu Dr. Román András Látogató Házának nagytermében összegyűlt polgármestereket, jegyzőket és helybéli érdeklődőket Szabó Csaba polgármester köszöntötte.

Szabó Gellért örömét fejezte ki a népes hallgatóság láttán, amit részben annak is tulajdonított, hogy a Magyar Faluszövetség éppen megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte. Külön köszöntötte a fórumon személyesen is megjelent Becze Lajos tiszteletbeli elnököt, akinek emléktárgyat adott át. Röviden ismertette a MANORKA Projekt fontosabb ismérveit, majd elmondta, hogy immár a 10. rendezvényéhez érkezett a fórumok sora, amelynek ezúttal a néhány nappal előbb elfogadott költségvetési törvény, illetve a Kormány vidéki lakosságot különösen is érintő új fejlesztési politikája ad aktualitást.

Első előadóként Dr. Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára következett, aki részletesen ismertette a 2015. évi költségvetési törvény önkormányzatokat érintő ismérveit, külön is az előző időszakhoz képest hatályba lépő változásokat. Így egyebek között:

  • a szociális feladatellátás, ehhez igazodva a finanszírozás átalakulását
  • a szolidaritás elvének fokozottabb érvényesülését (a beszámítás differenciáltabb, és mellette a kiegészítés is megjelenik, ami a legszegényebb településeket segíti)
  • a hitelkonszolidációban nem érintett települések biztosan számíthatnak a korábban megígért fejlesztési forrásokra
  • a gyermekétkeztetés fokozott állami támogatását
  • a feladatfinanszírozás lényegéből adódóan a költségek és bevételek megfelelő szakfeladatra könyvelésének jelentőségét.

 

Elhangzott felvetésekből:

  • Az önkormányzati hivatalok működésének finanszírozása a saját bevétellel nem rendelkező településeken nem teszi lehetővé a pl. nagyszámú közfoglalkoztatott alkalmazásával járó teendők alkalmas személlyel történő ellátását.
  • A pénzügyesek még mindig kifejezetten sokat küszködnek a kincstári adatszolgáltatással, aminek szervezési, számítógép kapacitási és programozási okai vannak.
  • Mégiscsak furcsán adja ki magát, amikor egy 150 ezer forintos javadalmazású polgármester a munkáltatója a több százezres jövedelmű óvodavezetőnek, vagy kell levezényelnie több milliárdos uniós projektet
  • Az Állam a helyi szociális gondokat fedezet biztosítása nélkül hárítja a szegényebb településekre, másrészt milyen alapon várható belátás a helyi vállalkozóktól, hogy adóforintjukat az önkormányzat segélyekre költi.

 

A következő előadó Dr. Viski József volt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Előadásában részletesen ismertette a 2014-2020. közötti uniós fejlesztési ciklus általános, és önkormányzati vonatkozású célkitűzéseit, prioritásait. Elmondta, hogy egységes eljárásrend szabályozza majd a vidékfejlesztési pályázati források elosztását és felhasználását, az operatív programok, pályázati kiírások megjelenésére azonban még várni kell.

 

Képgaléria megtekinthető itt

Elhangzott előadások elérhetőek:

Dr. Berczik Ábel NGM helyettes államtitkár előadása a 2015-ös költségvetésről 

- Dr. Viski József, Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság Miniszterelnökség: Vidékfejlesztési program 2014-2020 Falusi közösségek boldogulási lehetőségei

Hollókő, 2014. december 18.                                  Magyar Faluszövetség


Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu