MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Képviselők Képzése Program - TÖOSZ munkacsomagja

Az első Képviselők Képzése Tiszakürtön


Képtalálat a következőre: „tiszakürt címer”

Nagy sikerrel zárult az első tréning a megújult Képviselők Képzése programban 2015. január 9-10-én. Tiszakürt és Nagyrév önkormányzata testületeinek tartott kétnapos közös munkán alapuló képzést dr. Szántó Mária és dr. Varga Zsolt, a programunk trénerei.

Tiszakürt és Nagyrév Jász-Nagykun-Szolnok megye Kunszentmártoni járásában található községek, együttes lakosságszámuk 2100 fő, melyek közös önkormányzati hivatalt működtetnek.

A  tréning helyszíne: Tiszakürt, Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme. 

Trénerek: Dr. Szántó Mária, Dr. Varga Zsolt

Résztvevők:  mindkét településről képviselők, polgármesterek, valamint a közös önkormányzati hivatal jegyzője.

A tréning előkészítése:  2014. december 22-én a tréning helyszínén előzetes előzetes interjú keretében trénereink feltérképezték a képviselők és polgármesterek előzetes képviselői gyakorlatát, tisztázták a tréning fókuszpontjait,  egyeztettek a helyszínről és megtekintették azt, rögzítették a lebonyolításhoz szükséges feltételeket a jegyzővel és a polgármesterrel.

A tréning lebonyolítása:

A képzésen első nap a hangsúlyt a képviselői szerep, az önkormányzat szervezete (képviselő szerepe/helye a szervezeti rendszerben) és az együttműködés témakörei kapták. A második nap tekintették át a költségvetés, közszolgáltatások, helyi demokrácia és településvezetés, valamint a társadalmi részvétel modulokat, melyekből a társadalmi részvétellel kapcsolatos szerepjáték volt a legsikeresebb.

Az egyes modulokat “mozgatós” játékokkal, együttműködést, bizalomépítést, kommunikációs készségek fejlesztését elősegítő gyakorlatokkal színesítették mindkét nap. Különösen az egyes témákhoz illesztett, lejátszott filmek váltottak ki nagy tetszést a játékos gyakorlatok mellett.

A képviselői szerepek tárgyában és a helyi demokrácia és településvezetés modulban nagyon intenzíven megmozgatták a résztvevők fantáziáját (több időt kívánt az előre eltervezettnél). A költségvetési, tervezési és a közszolgáltatások modult, azok elméleti és gyakorlati vonatkozásait igazították trénereink a települések nagyságrendjéhez, feladataik ellátásának szintjéhez, illetve azokhoz a gyakorlatban reálisan felmerülő döntési helyzetekhez, melyek a hatályos jogszabályok és adottságok alapján jellemzőek lehetnek a településeken.  

Tapasztalatok, várható jövőbeni hatások:

A képviselői munka mibenlétére, az együttműködésre és a társadalmi részvételre vonatkozó gyakorlatok figyelemre méltó párbeszédeket és következtetéseket hoztak ki a résztvevőkből, melyek még a szünetekben és a közös ebédek alatt is folyatatódtak. Jól esett trénereinknek az a megállapítás – egy több ciklusos képviselőtől a zárómodul kapcsán -, hogy a képviselői szerep tisztázására és az együttműködésre vonatkozó gyakorlatok milyen fontosak a maguk egyszerűségében a nélkülözhetetlen összefüggések felismerésében, melyeket mindenképpen figyelembe vesz a jövőbeni képviselői döntéseiben.  A vélemények között megfogalmazódott, hogy minden induló képviselőnek jól jönne egy ilyen, a csapatmunkát pozitívan befolyásoló képzés.  Az értékelés nagyon jó volt.

Köszönet a ragyogó munkáért trénereinknek és a résztvevőknek az aktív együttműködésért! 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu