MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Erdőkertesen találkozott a Gödöllői Járási Hivatal az önkormányzatokkal a közös tréning céljára


2015. április 21-22-én került sor Szabó F. Attila MKKSZ alelnök és tréner vezetésével Erdőkertes, Dány és Zsámbok közös tréningjére a Gödöllői Járási Hivatallal.

Az alábbiakban trénerünk összefoglalója alapján tudósítunk a rendezvényről:

Magyarország egyik legnagyobb járása, több kisebb nagyobb várost települést is magában foglal. A tréning megrendezését, a résztvevők ellátását  Erdőkertes vállalta fel, mely mindenki elvárásának maximálisan megfelelt. Az ilyen jellegű rendezvény hiánya miatt a munkatársak kezdetben kissé idegenkedve fogadták azt, bár a megjelent személyi kör a járás, illetve a települések prominens vezető és ügyintéző munkatársiból állt.

Jelen volt Erdőkertes polgármestere, jegyzője, aljegyzője, vezető, ügyintéző munkatársai, Zsámbok polgármestere, jegyzője, egy munkatársa, Dányból egy munkatárs, illetve a Gödöllői Járási Hivatal vezetője, vezető és ügyintéző beosztású munkatársai. Különböző jégtörő gyakorlatok segítségével sikerült a tréning hangulatát oldottá, konstruktívvá alakítani.

A feladatok tapasztalatai rendkívül sok anomáliát azonosítottak be. A hátrányok között szerepelt legfőképpen a szaktudás, a tapasztalat erróziójának megindulása, relatíve munkaerőhiány megjelenése a rendszerben. Felvetődött, hogy bár az egyablakos ügyintézés ötlete helyes és támogatható, de annak gyakorlatba építése, kivitelezése nem a legszerencsésebben történt, nem hozta meg a várt eredményt, feltétlenül átgondolásra szorul. Az illetményrendszer alacsony szinten tartása, a rendszer vezetői szintjének átszervezése, az eddigi járási hivatali bérek le-visszacsökkentése nem feltétlenül a motiváltság idilli képét feltételezi. Itt is a legfontosabbak között került felemlítésre a dereguláció valós követelménye.

Az előnyök között az erőforrások hatékonyabb felhasználása, ideális esetben a szaktudás, tapasztalat koncentrációja és ennek következményeként a szakszerűbb, gyorsabb ügyintézés merült fel. Specialitások között említendő a járásban a magas kisebbségi (roma) jelenlét és az ebből eredő közös problémák, feladatok, azok lehetőség szerinti eredményes megoldása. 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu