MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Együttgondolkodás járás és önkormányzatok között - Almásfüzitőn volt a Komáromi járás tréningje


2015. június 2-3-án Almásfüzitő, Mocsa és Bábolna önkormányzata dolgozott együtt a hivatalok közötti még jobb együttműködés érdekében a MANORKA tréningen Bíró Katalin tréner vezetésével.

A tréning Komárom Járás Hivatala, valamint Almásfüzitő, Mocsa, Bábolna Önkormányzati hivatalainak kollégái részvételével valósult meg. A 14 fő résztvevő összetétele elég színes volt, hiszen jelen volt a képzésnek helyt adó település polgármestere, 2 település jegyzője, szabálysértéssel, igazgatással foglalkozó kollégák, valamint a szociális területről intézményvezetők, családgondozók, klubvezetők, valamint a járás ügysegéd munkakörében foglalkoztatott kolléga is.

A gyakorlatok tükrében elmondható, hogy a kollégák között egyértelmű egyetértés volt abban, hogy a hivatalok közötti együttműködésnek kiemelkedő szerepe van abban, hogy az ügyfelek igényei minél gyorsabban és hatékony módszerekkel legyenek kielégítve. Egyetértés volt abban is, hogy jó néhány esetben az együttműködést csak „felülről” jövő intézkedésekkel lehet jobbá tenni.

Mindezeket figyelembe véve a tréning során az önkormányzat, valamint a járási hivatal munkájának összefüggő helyzetértékelése után meghatározásra kerültek a többirányú információs csatornák, a kapcsolódási pontok, valamint az együttműködés során helyben feltárható, megoldható problémák és esetleges gazdátlan feladatok, melynek eredményeképpen az alábbi helyben adódó problémák feltárása és megbeszélése történt meg: nem megfelelő kommunikáció az önkormányzatok és a járási hivatal között.
 
Mindkét oldal részéről megfogalmazódott az ügyfelek tájékoztatásának hiánya, az ügyfelek tájékoztatatlansága. Feltárásra kerültek olyan problémák is, amelyek helyben történő kezelése nem megoldható pl. FOKA (közfoglalkoztatás) - nem mindenki számára elérhető, nincs hozzá mindenkinek jogosultsága, az ügyfelek felesleges utaztatása az ügyek elintézése érdekében, önkormányzatnál helyben maradt feladatokra nincs forrás, személyi állomány kapacitás hiánya, nem következetes a feladatok és a hatáskörök leosztása, bérfeszültség, kevés ügysegéd stb.

A két napot összefoglalva elmondható, hogy a tréningen részt vett kollégák az első perctől kezdve csapatként tudtak együttműködni. A különböző gyakorlatok során minden csoporttag aktívan hozzájárult a feladatok megoldásához, azokat rövid időn belül konstruktívan tudták végrehajtani. Ennek eredményeképpen készült el az „együttműködés” hídja is, amely biztos alapokat nyújtott a rá nehezedő teher számára, még a tréning másnapján is.
 
A hivatalok közötti együttműködés fejlesztése tekintetében a tréning során bebizonyosodott, hogy finomításokra van szükség, tekintettel arra, hogy résztvevők visszajelzései alapján a járásban a hivatalok közötti kommunikáció akadályozza néhány esetben az ügymenetet. A megfogalmazott javaslataik vázlatosan az alábbiak:
  1. 1.      Ügyfél érdekében megfogalmazott törekvések és javaslatok

-          Várakozási és ügyintézési idő minimalizálása;-          információs pult-információs tevékenység kialakítása;-          biztonsági őr felvétele;-          könnyen „emészthető” szóróanyagok elkészítése;-          akadálymentesítés;-          megfelelő számú ügyintéző;-          komfortérzet biztosítása;-          ügysegédi rendszer biztosítása minden településen;-          az ügysegédek hatáskörének kiterjesztése,

  1. 2.      Dolgozói kollektíva erősítése, munkahelyi légkör javítása érdekében megfogalmazott szándékok és javaslatok
-          közös rendezvények szervezése,-          szakmai napok;-          hatékonyabb kommunikáció a hivatalok között;-          bérek rendezése (önkormányzattól a járásba átkerült dolgozók esetében is);-          infrastruktúra biztosítása (pl. új gépek és eszközök beszerzése)
 
Fejlesztendő területek
 

Az együttműködési paktumba a szervezeti hatékonyság javítása érdekében megfogalmazott javaslatok tekintetében olyan változtatásra ösztönző ötletek kerültek felsorolásra, amelyeket helyi szinten nem lehet megoldani és kezelni, azokhoz felsőbb vezetői döntésekre, jogszabály módosításokra van szükség.

1. Szervezeti hatékonyság javítása érdekében megfogalmazott javaslatok-          közfoglalkoztatás szervezésével kapcsolatos feladatok, határidők, beszámolók, idő rövidsége (központi beavatkozást igényel);-          hatáskörök újragondolása (bizonyos feladatok esetében a kormánymegbízott adja le a hatáskörét);-          túlóra problémákat rendezni kell, azonban ez helyben nem megoldható;-          képzési rendszeren változtatni kell, javasolt a jelenlét típusú képzés,-          irreális határidők érdekében intézkedni kell;-          elavult informatikai rendszerek fejlesztése;-          informatikai eszközök hiányának pótlása;-          irodaszerek hiányának kezelése;-          ügyfélszolgálati pótlék mindenkinek!!!;-          bérek rendezése;-          létbizonytalanság kezelése;-          pályázatok nagyobb hatékonysággal való követése;-          rugalmas ügyintézési idő;-          emészthető szóróanyagok, folyamatleírások készítése központilag,-          KÉR újragondolása, esetleges megszüntetése-          létszámhiány kezelése.

2. Ügysegédi rendszer fejlesztése érdekében tett javaslatok-          informatikai eszközök biztosítása (lap top, nyomtató, internet);-          utazáshoz gépjármű biztosítása;-          mobiltelefon;-          bérek rendezése,-          szakmai fórumok, megbeszélések tartása;-          ügymenet leírások biztosítása;-          bizonyos helyben kezelhető ügyek esetében hatáskör biztosítása;-          azokon a településeken ahol nem működik kormányablak, ügysegéd biztosítása.

Az eseményen készült fotógaléria elérhető itt

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu