MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Szentlőrinci járási tréning


2015. június 29-30-án szervezték meg a Szigetvári Járási Hivatal és Szentlőrinc Önkormányzatának közös tréningjét Szentlőrincen Müllerné Dr. Juhos Bernadett és Dr. Lengyelné Imreh Erika trénereink vezetésével.

A tréninget a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal épületében tartottuk. A járási hivataltól 6 fő, az önkormányzati hivataltól 7 fő képviseltette magát. A járási hivatal nem rendelkezik minden szakigazgatás területén osztályokkal, csupán hatósági és gyámügyi, okmányirodai és foglalkoztatási osztálya van. Ennek okán a szigetvári járási hivatal földhivatali, népegészségügyi, állategészségügyi és építész kollegái gondoskodtak jelenlétükkel arról, hogy a járási hivatal minden területe képviseltesse magát, ugyanis illetékességi területük kiterjed a szentlőrinci járási településekre is. A tréning az Önkormányzat dísztermében került megrendezésre.

A résztvevők összetételének érdekessége, hogy az önkormányzati csoportot egy település, Szentlőrinc hivatalának dolgozói alkották.  Jegyző asszony, polgármester úr és osztályvezető úr is jelen volt.  A képzésen az MKKSz is képviseltette magát Kosztolányi György úr személyében.  A körülmények, és a környezet teljes mértékben alkalmas volt a tréning megtartására. 

A tréning résztvevői rendkívül aktívan kapcsolódtak be a tervezett program megvalósításába, ezt az érdeklődést és nyitottságot a képzés végéig tapasztalhattunk.  

Eltérően a mindennapi munkától a résztvevők a feladatok nagy részét nem egyénileg, hanem csoportban oldották meg, úgy véljük, hogy a munkaforma újszerűszerűsége serkentőleg hatott a résztvevőkre.

A két hivatal munkatársai között javult az együttműködés, a tréning alatt szembesültek azzal és egyben megerősítették egymást abban, hogy mennyire fontos a tapasztalok megosztása és a visszacsatolások.

A paktum elemeinek felvázolása közben bizonytalanságot éreztek abban, hogy mennyire merjék mindezt felvállalni és rögzíteni. Végül megállapodtak abban, hogy a lehetőséghez képest részt vesznek egymás rendezvényein, szakmai kérdésekben egymást segítik egyeztetéseken, fórumokon. Információcserével az esetleges változásokról folyamatosan értesítik a települést, ahol a helyben szokásos módon megtörténik a lakosság tájékoztatása. Mindezt megkönnyíti, hogy egy településen és egy épületben helyezkednek el, kivéve természetesen a szigetvári kollegákat. Óvatosságuk okán - azt mindenképpen tiszteletben tartva - nem erőltettük a paktum megírását, annak elméleti tartalmi elemei közé is csak ajánlottunk néhányat annak érdekében, hogy az együttműködés elindulását segítsük. Legnagyobb igény az információcserére és információátadásra vonatkozott, valamint a szakmai egyeztetésekre. A folyamatosan változó joganyag és a részben ezzel járó hatáskörváltozás oly módon történő megvalósítása, hogy azt az ügyfelek a lehető legkisebb mértékben vegyék észre és az ellátásuk zökkenőmentes legyen a kezdetekben is. Végeredményben a szoros, partneri együttműködésre mindkét fél törekszik és ezt már önmagában eredménynek tartották trénereink.

Végül néhány összegző gondolat trénereinktől:

A járási hivatalok az elmúlt két és fél évben a felállásuk után integrálódtak a kormányhivatali rendszerekbe minden területre kiterjedően. Ezt követően sorban kapták az újabb feladat- és hatásköröket, mely a megerősítésükről szól, de korántsem a települések gyengítéséről.  Mindkét hivatal várja az életpályamodell kidolgozását és megvalósulását. Az átvett hatáskörök esetében mindkét fél érdeke lenne a státuszok mozgása is. Mindkét fél fontosnak tartaná a nyomtatványok egyszerűsítését, rövidebb és közérthetőbb megfogalmazását. Az eljárások során a kevesebb adminisztrációt, mely alatt a rövid, csak a lényeget tartalmazó rövid határozatokat, melyeket csak abban az esetben kell meghozni, amikor az feltétlenül fontos. Erre irányuló jogszabály-módosítást egyaránt örömmel fogadnának. 


 

 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu