MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

MANORKA járási tréning Leveleken a Baktalórántházi Járásban


2015. május 19-20-án Leveleken Szűcs Sándor és Dr. Deák Ferenc trénereink vezették a Baktaklórántházi Járásban a tréninget.

A tréning Levelek városában, a helyi Közösségi Házban került lebonyolításra. A Baktalórántházai Járási Hivatalt és a Leveleki Önkormányzatot 5-5 fő képviselte. Jelen volt többek között a Járási Hivatalvezető úr, valamint Levelek Polgármestere és jegyző asszonya is.

 

A tréning helyszíne a Leveleki Közös Önkormányzati Hivatal épülete volt, ahol az első emeleti tárgyalótermet bocsátották a rendelkezésünkre. A terem tökéletesen megfelelt a célnak. 

Olyan könnyed, a hatékony munkavégzést elősegítő légkör alakult ki, amely meghatározta a két nap hangulatát, a tréning menetét.

Sikerült ebben a légkörben a tréningelemek segítségével még jobban megismertetni a résztvevő feleket a másik tevékenységével, még inkább megvilágítani a másik szervezet tevékenységének részleteit.

Nagyon jó volt korábban is az együttműködés a két szervezet között, de fontosnak tartottam bemutatni a gyakorlatokon keresztül is azt, hogy közigazgatás csak egy van, az önkormányzati és az államigazgatás ennek csak egy-egy lába.

A résztvevők nagyobbrészt jól ismerték egymást már a tréninget megelőzően is, így a hangulat már az első percektől kezdve oldott és feszültségmentes volt.

 

A helyszín tökéletesen megfelelt az adott célnak és a házigazdák is mindent megtettek annak érdekében hogy a tréning elérje a célját.

 

Sikerült a 2 nap folyamán az említettekkel kapcsolatos esetleges problémákra rávilágítanunk és ezekre közösen egyfajta megoldási javaslatot is megfogalmaznunk, melyek végső soron a közigazgatás fejlesztéséhez járulhatnak hozzá. 

A résztvevők rájöttek arra, hogy a maga területén mindenki képes lehet arra, hogy jobban működhessen a sokszor okkal, vagy ok nélkül szidott közigazgatás. Ehhez fontos, hogy a meglévő jó kapcsolatot még jobbá tegyék, az egymás közötti kommunikációt erősítsék, az ügyfélhez még nagyobb megértéssel, empátiával forduljanak. Nem lehet egy-egy feladatot megfelelő koncepció, pozitív hozzáállás és megfelelő szakértelem nélkül jól megoldani.

 

Integráltan kell a közigazgatásra, mint szervezetrendszerre mint feladatra, mint hivatásra tekinteni. Kevés az, ha egy-egy részterületen jók vagyunk, ha csak az egész egy-egy szegmensére van rálátásunk, globálisan kell gondolkodnunk.

 A tréningelemek rávilágítottak az e téren meglévő hiányosságokra és így a jövőben remélhetőleg egy  újfajta gondolkodásmódra és hozzáállásra késztetik a résztvevőket. 

A résztvevők szerint fejlesztésre szoruló területek:

  • Fontos lenne egyes adatbázisok összekapcsolása, közös használata az önkormányzatok és a járási hivatalok között.
  • Formális és informális kapcsolattartás erősítése.
  • Informatikai rendszerek összekötése , fejlesztése.

A járási hivatalok feladathoz képest alacsony állományi létszáma is akadályozza a gyakoribb kapcsolattartást az önkormányzatokkal.

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu