MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Dombrádi járási tréning


2015. június 2-3-án Dombrádon került sor a Kisvárdai Járásban a MANORKA járási tréningre Szűcs Sándor és Dr. Deák Ferenc trénereink vezetésével.

A tréning a Kisvárdai Járásban, Dombrád Városban, a helyi Házasságkötő Teremben került lebonyolításra.

 

A helyszín tökéletesen megfelelt a tréning által támasztott követelményeknek, tágas volt, világos és megfelelő számú ülőhely állt rendelkezésre, továbbá asztal a csoportfeladatok végrehajtására. Rendelkezésre állt egy második helyiség is, az együttműködési gyakorlathoz, („híd építés”).

 

A tréningen a Kisvárdai Járási Hivatal, Kisvárda Város Önkormányzata és a házigazda Dombrád Város Önkormányzata képviseltette magát. A Járási Hivatalt és az Önkormányzatokat különböző szakterületen dolgozó ügyintézők képviselték, a tréning megnyitóján viszont jelen volt Dombrád Város Polgármestere és Jegyzője is. Tekintettel arra, hogy a hivatalok részéről vezető nem volt jelen a tréningen, a Kisvárdai Járási Hivatal és az illetékességi területéhez tartozó önkormányzatok kapcsolatának feltérképezése elsősorban ügyintézői szinten történt meg, illetve a házigazda település vezetőinek tapasztalatára támaszkodott.

 

A tréningelemeket a két nap során sikerült megvalósítani.  Tekintettel arra, hogy a tréningen részt vevő kormánytisztviselőknek csak egy része ismerte egymást korábbról, így trénereink célja az volt, hogy olyan személyes kapcsolat alakuljon ki a két nap alatt az önkormányzati és a hivatali oldal között, amelyre később sikeres és hatékony együttműködést lehet építeni.

A tréning legnagyobb sikerének tekinthető, hogy a kollégák között jó személyes kapcsolat alakult ki, amely biztosan hatékonyabb együttműködést eredményez majd a részt vevő önkormányzat és a Járási Hivatal között.

 

Sikerült a két nap folyamán az említettekkel kapcsolatos esetleges problémákra rávilágítanunk és ezekre közösen egyfajta megoldási javaslatot is megfogalmaznunk, melyek végső soron a közigazgatás fejlesztéséhez járulhatnak hozzá. 

A két nap alatt a részt vevők jobban megismerték egymást, mélyebb képet kaptak egymás munkájáról, mely ismeret elengedhetetlen, a jobb, hatékonyabb egymás közötti kommunikáció és együttműködés érdekében.

 

A tréningelemek megvalósítása közben, főként az együttműködési feladat közben megfigyelhető volt, hogyan tudatosult a kollégákban az információáramlás fontossága, illetve az, hogy hogyan tudja befolyásolni a jó kommunikáció a szervezeten belüli és a szervezetek közötti együttműködést.

 

 Pozitív változásként értékelhető, hogy a tréning során olyan új információkat kaptak a résztvevők egymás feladatairól, munkakörülményeiről, illetve a közigazgatásról alkotott véleményükről, amely új ismeretek nagymértékben segíthetik a jövőben a szervezetek együttműködését.

 

További eredményként fogalmazható meg, hogy az együttműködési feladatok rávilágítottak arra, hogy mennyire fontos minden tagja a szervezetnek, továbbá mennyire fontos lehet a szervezet minden egyes tagja által birtokolt információ a hatékony szervezeti működés tekintetében, mely hatékony szervezeti működés a hatékony közigazgatást és több megoldott ügyet és elégedett ügyfelet eredményez.

 Résztvevőnk visszajelzései alapján a fejlesztendő területek:

 

  • Az ügyintézői szintű együttműködés erősítése
  • A kommunikációs eszközök kiszolgálását végző infrastruktúra fejlesztése
  • A közigazgatási adatbázisok összehangolása, fejlesztése
  • Formális és informális kapcsolatok, elsősorban a személyes kapcsolatok erősítése
  • Települési ügysegédi rendszer további fejlesztése
  • Kormányablak rendszer további fejlesztése

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu