MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

MANORKA járási tréning Pétervásárán


2015. május 5-6-án dr. Andráskó Dénes tréner tartotta a járási tréninget Pétervásárán.

Az elsődleges célkitűzése (jobb együttműködés) sikerességéhez való első lépések megtörténtek, a valódi sikerben azonban nagy szerepe lesz a tréningtől távol maradó polgármesternek és járási hivatalvezetőnek.

A tréning folyamata: a képzés az első nap során lefektetett szabályok szerint zajlott. 

A munkát jelentősen segítette, hogy a legtöbb résztvevő korábban egy hivatalban dolgozott és a jelenleg is a járási hivatal és az önkormányzati hivatal is egy épültben van, így a kapcsolatokat nem kiépíteni, hanem mélyíteni kellett.

A fenti tényezők egyben hátrányt is jelentettek, mivel a közös múlt és az „összezsúfolt” jelen sokkal több konfliktust generált már a résztvevők, illetve a képzésen jelen nem lévő hivatalnokok között.

A tréning legfontosabb sikere egyértelműen az, hogy a korábban elnyomott, ki nem mondott konfliktusokat felszínre hozták a résztvevők és közösen próbáltak megoldási pontokat lefektetni (lásd. együttműködési paktum).

Kudarc akkor lenne/lesz ha a paktumban lefektetett pontok közül egyet sem sikerülne megvalósítani.

 

Konkrét eredmény, hogy sikerült egy öt pontból álló együttműködési paktumot létrehozni, az alábbiak szerint:

 

  1. 1.: Közös információs tábla és kiadvány készítése, továbbá az önkormányzat honlapjának, az ügyfelek igényeit figyelembe vevő és a járási hivatal által ellátandó hatósági területeket is tartalmazó átdolgozása – tréneri vélemény: helyi döntést igénylő, végrehajtható vállalás
  2. Egy egyszeri közös összaparátusi (járási hivatal és közös önkormányzati hivatal) értekezlet – és rendszeres vezetői értekezletek tartása – tréneri vélemény: helyi döntést igénylő, végrehajtható vállalás
  3. Közös közszolgálati nap tartási 2015. július 1-én 
  4. Közös pályázatok benyújtása 
  5. A járási hivatal ügyfélfogadását megpróbálják hozzáigazíttatni az ügyfelek által már korábban megszokott, az önkormányzat által alkalmazott ügyfélfogadási rendhez benyújtása

Fejlesztendő területek:

Az egyik legjelentősebb befolyásoló tényező a két hivatal finanszírozásának különbségéből fakad. Amíg az „önkormányzatok szabad világában” jóval nagyobb pénzügyi mozgástere van a vezetőknek, addig a járások, mint a kormányhivatal főosztályi szintű szervezeti egységei kisebb ilyen jellegű döntési joggal rendelkeznek.

Ezen felül a két hivatal egy, az önkormányzat tulajdonában lévő épületben van így ez az összezártság speciális helyzetet teremt a két hivatal mindennapi munkájában.

 

 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu