MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Ibrányi járási tréning


2015. június 16-17-én, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány városában, a teljesen felújított Önkormányzati Hivatali épületben került sor az Ibrányi járás tréningjére. A járási és önkormányzati hivatalok együttműködésének erősítését célzó képzést dr. Deák Ferenc tréner vezette.

A tréning Ibrány városában, egy teljesen felújított Önkormányzati Hivatali épületben került lebonyolításra. Az Ibrányi Járási Hivatalt 4 fő, Balsa Önkormányzatát 2 fő, Ibrány Önkormányzatát szintén 2 fő, míg Gávavencsellő és Nagyhalász Önkormányzatait 1-1 fő képviselte. Jelen volt többek között Ibrány Város alpolgármestere és jegyzője is

A résztvevők hamar ráéreztek a tréning „ízére”, lényegére és aktívan részt vettek a két nap eseményeiben. Dr. Deák Ferenc tréner célja itt is az volt, hogy a résztvevők könnyed légkörben, játékos formában jussanak olyan új információkhoz, melyek a későbbiekben beépülhessenek a munkavégzés mindennapjaiba. 

A feladatok lehetőséget biztosítottak arra, hogy a résztvevők más szemszögből lássanak rá azokra a dolgokra, melyek egyébként a hétköznapok részei, többek között a hivatalok, a személyek közötti, valamint az egy szervezeten belüli együttműködési lehetőségek feltárása, azok lehetőség szerinti leghatékonyabb kihasználása.

A kétnapos tréning során olyan problémákra sikerült  rávilágítani és ezekre közösen egyfajta megoldási javaslatot megfogalmazni, melyek végső soron a közigazgatás fejlesztéséhez járulhatnak hozzá. Megfogalmazódott többek között, hogy még szorosabb együttműködést kell megvalósítani az egyes közigazgatási szervek, szervezetek dolgozói között. Fontos, hogy minél többen és minél mélyebben lássanak bele egy másik szervezetnél folyó munkába, hisz az együttműködés egy közös célért igazából csak ezen ismeretek birtokában valósítható meg maradéktalanul.   

A tréning során itt is megfogalmazódott néhány olyan dolog, melyek előrevihetik és jobbá tehetik az adott járás közigazgatási folyamatait.
A résztvevők többségében megfogalmazódott az a dolog, illetve megérett az a gondolat, hogy mindenki a maga területén tehet arról, hogy még jobb, gyorsabb és hatékonyabb legyen a közigazgatás.

Ehhez fontos, hogy a meglévő jó kapcsolatot még jobbá tegyék, az egymás közötti kommunikációt erősítsék, az ügyfélhez még nagyobb megértéssel, empátiával forduljanak. Nem lehet egy-egy feladatot megfelelő koncepció, pozitív hozzáállás és megfelelő szakértelem nélkül jól megoldani.

A tréningelemek rávilágítottak az e téren meglévő hiányosságokra és így újfajta gondolkodásmódra és hozzáállásra késztették a résztvevőket. A meglévő kisebb-nagyobb szervezeti problémák, a jogszabályi környezet és az emberi tényezők időnként meglévő negatív hatása mind-mind csökkenthető amennyiben nagyobb bennünk a rugalmasság, az empátia, a szakmai elköteleződés és a szaktudás.

A résztvevői visszajelzések alapján, az alábbi strukturális tényezők befolyásolják a helyi munkát, a következő területeken szükséges az együttműködési feltételek fejlesztése:

• Fontos lenne egyes adatbázisok összekapcsolása, közös használata az önkormányzatok és a járási hivatalok között.
• Formális és informális kapcsolattartás erősítése.
• Informatikai rendszerek összekötése, fejlesztése.
• A járási hivatalok feladathoz képest alacsony állományi létszáma is akadályozza a gyakoribb kapcsolattartást az önkormányzatokkal.
• A Járás nem minden településéről érhető el tömegközlekedési eszközzel a járásszékhely.

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu