MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

6188.jpg 6199.jpg 6201.jpg 6204.jpg 6176.jpg 6171.jpg 6155.jpg 6161.jpg 6169.jpg 6206.jpg 6207.jpg 6223.jpg 6226.jpg 6235.jpg 6222.jpg 6216.jpg 6208.jpg 6209.jpg 6210.jpg 6149.jpg 6147.jpg 6086.jpg 6096.jpg 6105.jpg 6109.jpg 6082.jpg 6077.jpg 6066.jpg 6073.jpg 6076.jpg 6110.jpg 6111.jpg 6132.jpg 6141.jpg 6146.jpg 6130.jpg 6123.jpg 6118.jpg 6119.jpg 6121.jpg 6063.jpg

Hírek

Női esélyegyenlőség workshop és főzőnap Hidegkúton


Feljegyzés a „Női esélyegyenlőség workshop és főzőnap Hidegkúton” című rendezvényről

Hidegkút, 2014. szeptember 4.

A rendezvényre a MANORKA projekt keretében került sor, az esélyegyenlőségi norvég-magyar csereprogram keretében.

A kultúrházban helyi sütésű pogácsákkal és rétesekkel megterített asztalok társaságában a vendégeket elsőként Pénzes Erzsébet, a házigazda Hidegkút község polgármestere köszöntötte. A rendezvény sajátossága, hogy az öt norvég – magyar választott önkormányzati párosból kettő jelen volt az eseményen, amelyet megelőzően a norvég vendégek találkoztak Balatonfüreden a Nők a Balatonért egyesület vezetőivel is.

 A szakmai program első előadását Hege Nordheim-Viken, Høylandet polgármester asszonya – az abasári Füzy Andrea képviselő asszony partnere – tartotta, amelyben bemutatta a települését és a norvég önkormányzati rendszer sajátosságait. Elmondta, hogy településének jelmondata: „Magasan szárnyalunk két lábbal a földön!” Kiemelten szólt a kétévente megrendezésre kerülő színházi fesztiválról, ahol az 1260 lakosú önkormányzat csaknem fele önkéntesként vállal szerepet a szervezésben. (Høylandet polgármester asszonya prezentációja elérhető itt.)

 

 A következő norvég előadó Björg Tingstad, Fosnes polgármester asszony, a házigazda Pénzes Erzsébet társa tartotta, akitől megtudhattuk, hogy a 600 lakosú önkormányzat Norvégia 10. legkisebb lakosságszámú települési közössége. Az előadó kitért a norvégiai esélyegyenlőségi megoldásokra, így többek között jelezte, hogy a képviselőjelöltek pártlistáin kötelező jelleggel a felének nőnek kell lennie. Természetesen a választás eredményeként a nemi arányok a képviselők között bármelyik nem arányára elbillenhet. Jelenleg a 18 fős testületben „csak” hat hölgy van, viszont ő az első női polgármestere a községnek. (Fosnes polgármester asszonya prezentációja mellékelve.)

 

Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára átfogó tájékoztatást adott a Norvég - Magyar önkormányzatok kapacitás építési programjáról, a MANORKA projektről. Külön részletesen kitért 4. munkacsomagra, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség elősegítése ügyében végzett tevékenységre. (A főtitkár prezentációja mellékelve.)

 

A MANORKA projekt keretében szervezett rendezvényen „A nők szerepe” címmel négy riportfilmet készítettek a községben ismert közéletben dolgozó hölgyekkel, amelyeket a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület által működtetett helyi televízió készített.

            Az első filmen a szomszédos község, Tótvázsony polgármesterének felesége, Magasi Jánosné beszélt családi, munkahelyi és közéleti szerepvállalásáról.

            A második film Pénzes Erzsébet Hidegkút község polgármesterével folytatott beszélgetést mutatta be, amelyből megtudhattuk, hogy visszatekintve hogy ítéli meg a településvezető asszony, hogy hol hibázott, mire nem figyelt, illetve milyen tanulságokat szűrt le a közéleti szerepvállalásból adódó problémák kezelése ügyében.

            A harmadik film a tótvázsonyi Tósoki Zoltánné szociális gondozóval készült.

            A negyedik filmen dr. Ferentzi Zsófia tótvázsonyi háziorvos beszélt az orvosi karrier és a családvállalás összeegyeztetésének nehézségeiről és lehetőségeiről.

Az egyes portréfilmek között szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Mi a boldogság? címmel Sebők Zsolt Analóg Terapeuta hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyén akaratán és elkötelezettségén is múlik a változtatás lehetősége.

A MOT programról Norvégiában Hege Norheim-Viken, Høylandet polgármestere adott részletes tájékoztatást. A MOT norvégül bátorságot jelent, amely kell az önmagunk vállalásához, másoknak való segítéshez és ahhoz, hogy adott esetben merjünk nemet mondani is. A MOT szemléletét igyekeznek átadni már az óvodásoknak is, de alapvetően az iskolás korban kerül a fókuszba. (Lásd: MOT összegző ábrát.)

Munka – magánélet egyensúly kutatásokról Komlósi Edit, a Pannon Egyetem adjunktusa tartott előadást. (Az egyetemi adjunktus asszony prezentációja mellékelve.)

Az önkéntesség és a közéleti szerepvállalás fontosságának a fiatalok programjaiban való megvalósításáról adott tájékoztatást Kandikó Rita, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) alelnöke. (A KÖSZI prezentációja mellékelve.)

 A workshop programjában, a filmek vetítésében Szendrei Szilárd, a KÖSZI elnök vállalt jelentős szerepet. A filmek az érintettek engedélyét követően a YouTube csatornán lesznek láthatóak. (A nyelvi nehézségek leküzdésében Rednik Zsuzsanna nyelvtanár nyújtott segítséget.)

 Készítette:

Dr. Zongor Gábor, TÖOSZ főtitkár

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu

JÁRÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ERŐSÍTÉSE

www.mkksz.org.hu

MUNKACSOMAG VEZETŐ