MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Esélyegyenlőség (4-es munkacsomag)

Esélyegyenlőségi törekvések Abasáron című workshopról


Projektünk esélyegyenlőségi munkacsomagjának eleme a csereprogram, 5 norvég és 5 magyar választott női képviselő részvételével. Abasáron norvég együttműködéssel az üzletasszonyok, női politikusok, intézményvezetők cserélnek tapasztalatot az őket érintő mindennapi kihívásokról és keresnek megoldást arra, hogy miként tölthetnek be vezető szerepet a település életét érintő kérdések befolyásolásában. A 2014. szeptember 5-i workshopról olvashatnak cikkünkben.

A workshopon készült fotók megtekinthetők itt

A workshopon elhangzott előadások:

Dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester Abasár Község Önkormányzata: Abasár egy korty történelem-bemutatkozás

Dr. Lénártné Benei ANikó Abasár polgármestere

Krausz Veronika, a TÖOSZ nemzetközi titkára: a MANORKA projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoportjának tevékenységei

Krausz Veronika a MANORKA projekt felelőse

Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere, a TÖOSZ Női Tagozatának elnöke: Nők a közigazgatásban- a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása

Zsiros Sándorné, a TÖOSZ Női Tagozat elnöke

Antal Jánosné, a Mátrai Erőmű Zrt. üzleti igazgatója és a Mert Nők vezetője: A női összefogás képes megváltoztatni a világot

Maka Piroska címzetes szociális tanácsadó: Csodavárás, avagy küzdelem a kiégés ellen.  Nők a szociális munkában

 Hege Nordheim-Viken, Høylandet polgármestere: Nők és férfiak esélyegyenlősége Norvégiában, Høylandet-ben

A MOT nemzetközi ifjúság szervezet bemutatása

Bjorg Tingstad: Fosnes önkormányzatának bemutatása

  Füzy Andrea (Abasári képviselő) a MANORKA projekt csereprogramjának egyik magyar résztvevője

Az eseményről Lüttmerdingné Balla Mónika készített beszámolót:

Feljegyzés

a „Esélyegyenlőségi törekvések Abasáron. munka és magánélet egyensúlyának megteremtése Norvégiában és Magyarországon”

című rendezvényről

Abasár, 2014. szeptember 5.

Saári Közösségi Ház

 

 

dr. Lénártné Benei Anikó Abasár község polgármestere, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. A rendezvény első előadását Krausz Veronika, a TÖOSZ nemzetközi titkára tartotta, melyben bemutatta a MANORKA – „Önkormányzati kapacitásépítés norvég magyar együttműködéssel” elnevezésű projektet, különös tekintettel az Esélyegyenlőségi munkacsoport és a Pilot program tevékenységére. (A TÖOSZ nemzetközi titkárának előadása mellékelve.)

 

dr. Lénártné Benei Anikó polgármester asszony bemutatta a település történelmét, az abasári intézményeket és fejlesztéseiket, a működő civil szervezeteket, valamint a községben vezető szerepben lévő hölgyeket. (Abasár polgármester asszonya előadása mellékelve.)

 

Hege Norheim-Viken, Høylandet polgármesterének ismertetője következett, néhány szóban bemutatta települését és a norvég önkormányzati rendszert. Elmondta, hogy hazájában évente rangsorolják az önkormányzatokat az elért eredményeik alapján, büszkén mesélte, hogy első helyen végeztek az említett listán a tavalyi évben, valamint, hogy ezt közös eredménynek ítéli meg a település lakosságával.

Norvégiában és a településén is igyekeznek az élet minden területén a nemek arányára figyelni.

A munka magánélet egyensúlyának megteremtésének problémái: a 2 teljes munkaidőben dolgozó szülő, a házimunka kevés szabadidő; ebben segítség lehet: a rugalmas munkaidő, a Norvégiában bevezetett szülési szabadság kötelező megosztása a szülők között, nagyszülők, szomszédok segítsége, a gyerekek bevonása a házimunkába. (Høylandet polgármester asszonya előadása mellékelve.)

 

Kérdések Norheim-Viken, Høylandet polgármester asszonyához:

-          jellemzően hány gyermeket vállal egy család

-          hogyan védekeznek a drogok és a média káros hatásai ellen?

 

Válaszok:

A településére vonatkoztatva 3-4 gyermeket vállalnak családonként a magas női foglalkoztatottság ellenére. Nagyon összetartó a közösség.

Egészen kicsi kortól figyelnek a gyermekek nevelésére, ennek érdekében csatlakozott a települése egy Nemzetközi Ifjúságsegítő Szervezethez és bevezették a MOT programot, melynek egyik szlogenje: „merjenek nemet mondani” bizonyos helyzetekben.

 

Björg Tingstad, Fosnes polgármester asszonya, bemutatta 600 fő lakosú kistelepülését, szólt a norvégiai esélyegyenlőségi megoldásokról, valamint elmondta, hogy a képviselőjelöltek felének a felállított pártlistákob kötelező jelleggel nőnek kell lennie, valamint a politika és a közigazgatás elválik egymástól. Az esélyegyenlőség témakörében közvélemény kutatást végeztek, amelyből kiderült, hogy az esélyegyenlőség fogalma a többség számára azt jelenti, hogy ugyanazok a lehetőségek illetnek meg mindenkit nemtől függetlenül. (Fosnes polgármester asszonya prezentációja mellékelve.)

 

Kérdés Björg Tingstad, Fosnes polgármester asszonyához:

A munka, magánélet összeegyeztetésének problémáit hogyan tudják megoldani?

 

Válasz:

Magas szintű empátiával rendelkező férjre és a nagyszülők segítségére is szükség van. Az élet különböző szakaszaiban más-más praktikákat kell alkalmazni. Norvégiában fizetett betegszabadság és rugalmas munkaidő is segítő a szülőket.

 

A Borpalota kft ügyvezetője Dunai Ágnes borász, sikeres vállalkozó (férfi szakmában) előadása következett. Érdekességként elmondta, hogy a látogatói sokszor meglepődnek, hogy nő a tulajdonos, ügyvezető és borász. Vállalkozásában egyenlő arányban dolgoznak, a nők fizetése jellemzően magasabb. A munkaidőt betartják, ha túlórázásra kerül sor, minden esetben kompenzálják. Közvetlen kapcsolatot tartanak a családokkal, figyelnek a szociális problémákra. 10 éve van a szakmában, mára elmondhatja, hogy sikerült kivívnia a férfi borászok elismerését. (Előadása mellékelve)

 

Zsiros Sándorné Alsózsolca város polgármestere, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke tájékoztatója következett. Bemutatta a TÖOSZ, ezen belül pedig a Polgármesternői Tagozat munkáját, valamint a közigazgatásban a nők részvételére vonatkozó statisztikákat, melyekből megállapítható, hogy minél nagyobb lélekszámú a település, annál nagyobb a valószínűsége, hogy férfi a településvezető. (Előadása mellékelve)

 

Női vezetők a Mátrai Erőmű Zrt-nél címmel tartott előadást Antal Jánosné üzleti igazgató. Bemutatta a vállalatnál dolgozó nők által alakított „Mert Nők” szervezet tevékenységét, amelyek: szakmai kerekasztalok, belső szakmai rendezvények, külföldi szakmai tanulmányutak, önkéntes segítő munka, programok, környezetvédelmi akciók szervezése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők látásmódja más, figyelembe vesznek más aspektusokat is, mint a férfiak és ha lehetőséget kapnak sokféle feladatot el tudnak végezni. Javasolta a kapcsolatfelvételt a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatával. (Előadása mellékelve)

 

Maka Piroska szociális szakértő a szociális intézményekben dolgozó nők munkáját mutatta be. Elmondta, hogy ma Magyarországon ugyanolyan problémákkal küzdenek a szociális munkások, mint az általuk gondozottak, ez az elszegényedés egyik fontos jelen és beszámolt az ebből fakadó gondokról. A munka-magánélet összehangolása területén a beavatkozási lehetőségek: rugalmas munkaidő, eszközök biztosítása (laptop, telefon, jármű), rekreációs lehetőségek. (Előadása mellékelve)

 

Hege Norheim-Viken, tájékoztatója következett a MOT programról, amely drog prevenciós programként indult. Høylandet település is csatlakozott a Nemzetközi Ifjúságsegítő Szervezethez és a MOT programhoz. A MOT szó norvégül bátorságot jelent, a program szlogenje, bátorság kell:

-          az élni akaráshoz

-          az egymásra való odafigyeléshez

-          és bizonyos dolgokra „nem”-et mondani.

Fontosnak tartják kisgyermek kortól, a MOT szemlélet átadását. A MOT mozgalom célja: erős fiatalok nevelése, akik biztonságos környezetben nőnek fel. (Előadása mellékelve)

 

A MANORKA projekt esélyegyenlőségi kísérleti programjában Füzy Andrea, abasári képviselő asszony, és a norvég partner település, Høylandet polgármester asszonya, Hege Norheim-Viken dolgozik együtt. A norvég tanulmányút tapasztalatai alapján Füzy Andrea képviselő asszony elmondta, hogy Abasáron a MOT szemléletét szeretnék bevezetni, mert fontosnak tartják az önkéntesség, a közösségben gondolkodás, a felelősségteljes döntéshozás és a céltudatosság elsajátítását. Ezért már gyerekeknél el kell kezdeni a fejlesztést és nem csak intézményi szinten. dr. Lénártné Benei Anikó abasári polgármester asszony zárszójában elmondta, hogy a folyamatos együttműködésben és a tapasztalatcserében látja a megújulás lehetőségét.

A rendezvény meghívója magyarul letölthető innen

A rendezvény meghívója angolul letölthető innen

A program letölthető innen

 

Készítette: Balla Mónika, koordinációs titkár

 

 

 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu