MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Esélyegyenlőség (4-es munkacsomag)

Nők a nőkért, avagy Nőiség norvég szemmel - a szentendrei workshopról


2014. augusztus 30-án rendezték meg Szentendrén a "Nők a nőkért, avagy
Nőiség norvég szemmel" című workshopot a MANORKA projekt esélyegyenlőségi programja keretében.

A rendezvényről készült fotók megtekinthetők itt

Zakar Ágnes előadása elérhető itt

Csereprogramot szerveztünk öt norvég és öt magyar női választott helyi képviselő részvételével a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére irányuló legjobb norvég önkormányzati gyakorlatok megismerése érdekében. A program résztvevői, öt – öt választott magyar és norvég női képviselő: Magyarországról Németh Violetta, büki képviselő,  Rujp Zsuzsa, Etyek alpolgármestere, Zakar Ágnes, szentendrei képviselő, Pénzes Erzsébet, Hidegkút polgármestere, Füzy Andrea abasári képviselő, Norvégiából pedig Bjørg Tingstad, Fosnes polgármestere, Hege Nordheim-Viken,  Høylandet polgármestere, Grete Bækken Mollan, Steinkjer alpolgármestere, Eva Søgnebotten, Stange alpolgármestere, Marit Voll, Verdal település képviselője. Míg a magyar résztvevők köre az ország különböző pontjain található településeket fed le, addig a norvég részvevő települések nagy része a nyugati országrészben található.

 

A mintaprojekt során minden magyar választott képviselő egy-egy norvég választott női képviselővel dolgozik együtt, cserél tapasztalatot adott témákban. Az együttműködő települések a következők: Fosnes Hidegkúttal, Abasár Hoylandet-tel, Etyek-Verdallal, Szentendre Stange-vel, Bük pedig Steinkjerrel együttműködésben valósítja meg mintaprojektjét.

A csereprogram egy magyarországi háromnapos munkacsoport-üléssel indult majd egy háromnapos norvégiai tanulmányúttal folytatódott.

 

A tanulmányúton résztvevő magyar, női választott képviselők kiutaztak norvég kollégáikhoz, hogy a helyszínen tanulmányozzák a norvég jó gyakorlatok megvalósítási formáit.  A magyar választott női képviselők a Norvégiában látott jó példák alapján a norvég kollegák támogatásával kidolgozták az itthoni munka-magánélet egyensúlyáról szóló kísérleti tevékenységet, mintaprojektet, melynek tapasztalatait helyi nemzetközi workshopok keretében mutatják be. Szentendrén a munka és magánélet egyensúlyának megteremtéséhez a településen már meglévő önkormányzati támogatási formák, valamint a projekt kapcsán bevezetésre kerülő új formák kerültek bemutatásra.  Abasáron az üzletasszonyok, női politikusok, intézményvezetők cserélnek tapasztalatot az őket érintő mindennapi kihívásokról és keresnek megoldást arra, hogy miként tölthetnek be vezető szerepet a település életét érintő kérdések befolyásolásában. Bükön a fiatal női munkavállalók és munkaadók találkoznak kétszeri alkalommal, hogy a nők szülés utáni munkaerő-piaci vissza-integrációjának módozatairól cseréljenek tapasztalatot.  Hidegkúton a fiatalok korai életkorban való tudatosságra való nevelése kerül a központban, ezen belül a MOT nemzetközi ifjúság szervezet hazai meghonosításának lehetősége. Etyeken egyebek mellett a hátrányos helyzetű nők  támogatása lesz a fókuszban.  A workshopok időpontját, helyszínét és pontos programját mellékeltük.

 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu