MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

A falvak érdekvédelme-MFSZ munkacsomagja

A falvak védelméért az MFSZ 11. workshopján Únyban


Emlékeztető a Magyar Faluszövetség szervezésében 2015. január 22-én Úny községben (Komárom-Esztergom megye) a Művelődési Házban megtartott önkormányzati fórumon (workshop) elhangzottakról

A Norvég-Magyar önkormányzati együttműködés MANORKA kapacitásépítési programjának keretében a 730 lelkes falu Művelődési Házában összegyűlt polgármestereket, jegyzőket és pénzügyi ügyintézőket Pósfai József polgármester köszöntötte, majd bemutatta a települést.

Szabó Gellért röviden ismertette a MANORKA Projekt fontosabb ismérveit, majd elmondta, hogy a fórumsorozat 11. rendezvényén az önkormányzatok jelenleg leginkább aktuális feladatára, a költségvetésre koncentrálnak. A pénzügyi ügyintézőket különösen érdeklő, meghívó szerinti második előadás viszont az előadó, Dr. Kézdi Árpád betegsége miatt elmarad.

 

Peresztegi Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője részletesen ismertette a 2015. évi költségvetési törvény önkormányzatokat érintő ismérveit. Elődását elérheti ide kattintva. Egyebek között:

  • a valós kiadásokra jobban alapoznak a támogatások (önkormányzati beszámolók vizsgálata)
  • ismét bővül a feladatalapú támogatások köre (gyermekek és családok átmeneti gondozása),
  • „szegényebb” települések erőteljesebb támogatása (szolidaritás, kiegyenlítés elsősorban a differenciáltabbá váló beszámítás és kiegészítés rendszerén keresztül),
    • az új beszámítási szabályok következtében 8,5 ezer Ft/lakos adóerőig jelentősen jobban járnak a települések 2014-hez képest, 24 ezer Ft-ig változó mértékben, de pozitív a változás, a felett dominál a negatív hatás
  • önkormányzati fejezeti tartalék csökken, csak egyedi problémák kezelésére szolgál,
  • kötött felhasználás pontosítása (a kiadásként elfogadható kormányzati funkciók rögzítése),
    • a feladatfinanszírozásból adódóan a költségek és bevételek megfelelő szakfeladatra (Kormányzati funkciók!!) könyvelése minden eddiginél fontosabb. Ha egy település egy feladatra támogatást kap, de arra költséget nem könyvel => visszafizetési kötelezettség!!!
  • kötelező feladatokhoz kapcsolódó fejlesztések prioritása (növekvő források, külön soron megjelenő egyedi fejlesztési támogatások)
    • a 3. számú melléklet támogatásaira várhatóan márciusig megjelennek a pályázati kiírások (nem miniszteri rendeletben osztják el azokat). A melléklet egyes céljainak támogatását az ott megjelölt határidőig lehet felhasználni.
    • Kifejezett sikerként értékelhető, hogy több fontos célra – utak felújítása, a gyermekétkeztetés (konyhák) fejlesztése, szociális szakosított ellátást nyújtó és gyermekek átmeneti elhelyezését szolgáló intézmények fejlesztése – biztosít a költségvetés fejlesztési támogatást.
  • közös hivatalok esetében a régi „felállással” számoltak az első két hónapra. Az önkormányzati választást követően a közös hivatalok lehetséges átrendeződése február végéig lezárul, ennek alapján márciustól a hivatali működés támogatását az új rend szerint újraosztják.
  • óvodák építésére-fejlesztésére 2,5 Mrd keret áll rendelkezésre, melyre szintén pályázni lehet majd, ám engedélyes terv nélkül támogatási okiratot nem adnak ki a nyertesnek
  • az ebr42-ben a pedagógusok minősítéséhez kapcsolódó „visszamutatott” létszámadatokat indokolt ellenőrizni, kiegészítő felmérés ideje alatt a szükséges pontosítások jelezhetők.

 

Az elhangzott felvetésekből:

  • Általános az a tendencia a közigazgatásban, ami egyetlen szóval embertelenedésnek nevezhető. Különösen a pénzügy területén igaz az, hogy sablonok és száraz szabványok mentén dől el meglehetősen nagy adottságbeli különbséggel rendelkező személyek és települési közösségek sorsa. A fentről kapott elvárások úgy hatnak, mintha robotokat átprogramoznának, ez pedig kiöli a Haza iránti elkötelezett áldozatkészség idősebbekben még munkáló érzését.
  • Adott közös hivatalban már 1 éve nincs pénzügyes, 2014-ből szinte semmi nincs lekönyvelve. Kértek segítséget, de a Kincstár embert adni nem tud, könyvelni nem könyvel, csak bírságol. Folyamatosan pályáztatják ugyan az állást, de a köztisztviselői fizetésért senki nem megy oda dolgozni, több százezret pedig képtelenek fizetni. Kilátástalan a helyzetük.
  • Nehéz dolog nap, mint nap szembesülni azzal a helyzettel, hogy a járási ügysegéd (esetleg korábban falubeli köztisztviselő!) alkalmanként 4-7 percet tartózkodik a községi Hivatalban, esetleg van naponta 5-6 ügyirata, a legjobb pénzügyeseink pedig itt hagynak bennünket, mert nem bírják az idegi terhelést (konkrét példa: bolti eladónak ment valaki több pénzért és nyugalomért). Mi vár a falvakra, ha a tapasztaltabb munkaerő elfogy, és nem lesz utánpótlás?
  • A Kincstár ne nappal végezze a KGR verzióváltását, mert ez bosszantóan visszaveti a munkavégzést, adatvesztést okozhat, és kiszámíthatatlanná teszi a munka ütemezését.
  • Sokat segítene, ha a KGR-ben az űrlapok kitöltésénél a képernyőnek nagyobb volna a tényleges munkafelülete. Néhány űrlap 10-12 oszloppal rendelkezik, de a tényleges adattartalmat hordozó felület a képernyőnek alig negyedén látható. Ráadásul olyan indokolatlanul nagy oszlopszélességgel, hogy 2-3 oszlop látható csak, a számadatok pedig szinte elvesznek a cellákban.

 

A válaszokból:

  • A Kincstár 80 fővel új csoportot állított fel, akik az önkormányzatok adatszolgáltatását, a kapcsolattartást segítik.
  • A központi hatóságok (minisztériumok, Kincstár) szakértőinek többsége pontosan érzékeli (és maga is megszenvedi) a számos, és gyakran változó jogszabály miatt a településeken jelentkező nehézségeket. A jobbítás viszont a résztvevők számossága, a rendszer bonyolultsága, az Uniótól érkező elvárások „változatossága” miatt lassú folyamat. Ehhez társul még az adatszolgáltatók oldalán tapasztalható, igen széles skálán mozgó helyi adottság (szakértelem, gyakorlat, informatikai felszereltség, stb.).
  • A tavalyi évhez viszonyítva remélhetően az adatszolgáltatás egyszerűbb, a fejlesztéseknek köszönhetően áttekinthetőbb lesz – szeretnék elkerülni kaotikus helyzet kialakulását. Ezzel együtt viszont a mostani göröngyös útról való közös túljutásban bízhatunk csak, visszafordulás nem lehetséges.

 

Úny, 2015. január 22.                                                Magyar Faluszövetség

A rendezvényről készült képek

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu