MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Önkormányzati szövetségek kapacitásépítése (5-ös munkacsomag)

Lajosmizsén tanácskozott a MANORKA projekt vezető testülete
















Az nemzetközi fórumon aktuális önkormányzati ügyekről és az önkormányzati szövetségekkel való együttműködésről tartott előadást Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a norvég önkormányzati érdekképviselet helyzetét, és lehetőségeit Gunnbjorg Navik és Elita Cakule a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségének (KS) munkatársai mutatták be.












Képgaléria a rendezvényről

Az első nap folyamán tartott kerekasztal megbeszélésre az országos önkormányzati szövetségek vezetői kaptak meghívást. Az önkormányzati érdekképviselet helyzetéről és a megújítás irányairól folytatott megbeszélésen Szabó Gellért, az MFSZ elnöke, Dr. Sütő László, a KÖOÉSZ alelnöke és Fábián Zsolt, a MÖSZ főtitkára és Schmidt Jenő TÖOSZ elnök, Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár vettek részt.

Schmidt Jenő elmondta, hogy a MANORKA projekten belül az egyik legfontosabb kérdés az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsnak (ÖNET) megújítása. Nyolc önkormányzati szövetség van Magyarországon, melyből négy szövetség képviseltette magát ezen a kétnapos rendezvényen. A megújításnak az a lényege elsődlegesen, hogy parlamenti képviselők ma már nincsenek polgármesteri székben, ezért a polgármesteri és önkormányzati lobbi már nem úgy jelenik meg a parlament falai között, mint régebben. Véleménye szerint ezért egy, legfeljebb két erős és egységes szövetségre van szükség, amely érdemben képes a kormányzattal szemben folyamatos tanácsadói szerepben tevékenykedni. Ez azt jelenti, hogy egyre inkább fel kell gyorsítani annak a tevékenységét, hogy az ÖNET-en keresztül még több párbeszéd legyen a kormányzattal és egy egységes szövetség lásson el érdekérvényesítő funkciót és tárgyaljon az összes önkormányzat nevében.

Dr. Szegvári Péter, a TÖOSZ szakértője előadásában az önkormányzati közszolgáltatási társaságok munkáltatói és érdekvédelmi szervezeteinek működését mutatta be, majd Dr. Hajós Andrea az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának jogi szakreferense tájékoztatta a résztvevőket az önkormányzatokat érintő szociális rendszer átalakításáról.

Johanna Törnström, Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa (CEMR) – Esélyegyenlőségi referense a CEMR Chartáját ismertette meg, majd Sükösd Anikó, az LRMI Helyi Obszervatórium kutatója beszélt a MANORKA projekt keretében, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség, valamint a munka magánélet összeegyeztetése témában végzett kérdőíves kutatás eredményéről. A konferencia első napját az önkormányzatok szociális ellátási feladatairól folytatott diskurzus zárta.

 

 

 

 

 

 

 

 



Az esemény második napja a MANORKA projekt esélyegyenlőségi munkacsoport Pilot programjainak bemutatásával vette kezdetét Gunnbjorg Navik, a KS munkatársa előadásában. A programot magyyar részről Zakar Ágnes, Szentendre város képviselő-testületének tagja, Rujp Zsuzsa, Etyek nagyközség alpolgármestere, Füzy Andrea, Abasár község képviselő-testületének tagja és Pénzes Erzsébet, Hidegkút község volt polgármestere mutatták be. Németh Violetta, Bük város képviselő-testületének tagja előadását Krausz Veronika, a TÖOSZ nemzetközi titkára, az esélyegyenlőségi munkacsomag vezetője mutatta be, aki a képviselő asszony tapasztalatairól készült prezentáció ismertetése mellett a  munkacsoport tevékenységéről, hazai és külföldi vonatkozásairól is tájékoztatást adott. Az esélyegyenlőségi programok ismertetése után Blaski Judit, a Performan group divízió vezetője tájékoztatta a jelenlévő polgármestereket a - Nagyvállalatok bevonása a településtámogatásba -témában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A társadalmi felzárkózást segítő programokról Sebestyén Zsuzsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság esélyegyenlőségi referense tartott előadást. A felzárkózási politika kialakításának lépései, valamint a vezető irányelvekről szóló tájékoztató hangzott el, kiemelve a többszörösen hátrányos helyzetben lévőket.Sebestyén Zsuzsa az éves fejlesztési keret közlönyben való megjelenésére hívta fel a figyelmet a pályázati lehetőségek tekintetében.

Létezik valódi roma felzárkóztatási recept? - Tabuk nélkül a vidéki Magyarország legnagyobb kihívásáról. Ez volt a témája Forgács István, az Origó-csoport Konfliktus-kezelési és Stratégiai Tanácsadó Kft ügyvezetője és Kárász Kata, a National Democratic Institute Magyarország projekt-koordinátora előadásának. Forgács István kiemelte: a cigányügy létezik, amelyben most sokkal több a nehézség, küszködés, mint a bizakodás és a szépség. A cigányügy központilag nem kezelhető, helyi szinten megoldható. A cigányügy nem esélyegyenlőségi kérdés, hanem gazdasági ügy - tette hozzá. Ezt követően Farkasné dr. Gasparics Emese BM önkormányzati helyettes államtitkár "A BM törekvései az önkormányzati vezetők képességének növelésére" című előadása hangzott el.

A kétnapos esemény zárásaként Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára tartott előadást a TÖOSZ és MANORKA projekt jó gyakorlatairól, valamint a LÖGY pályázati kiírásról került bemutatásra. A főtitkár a tanácskozás tapasztalatait összegezve elmondta, hogy az esemény nagy mérföldkőnek tekinthető a projekt életében, hiszen félidőhöz érkezett a program. A MANORKA projekt alapvetően kapacitás-építésről szól és ennek a másfél napos együttlét teljeskörűen megfelelt. Izgalmas előadások , sok-sok érdeklődő részvételével mindenki gazdagabban tért haza -tette hozzá Dr. Zongor Gábor. Továbbá kiemelte, hogy a norvég partnerszervezet képviselői és a CEMR munkatársa is arról számoltak be, hogy szakmailag kiemelkedő és elgondolkodtató élőadásokat hallottak. A női esélyegyenlőségi munkacsomag fókuszba helyezése megtörtént és látható az, hogy év végéig még milyen munkálatokat kell végezni, emellett pedig egyértelművé vált, hogy az életen át tartó tanulás, a jó gyakorlatok, a hálózatok építése mind-mind előre viszik a magyar önkormányzás ügyét.

 

Az elhangzott előadások prezentációi:

Gunnbjorg Navik, a KS munkatársa előadása a KS Bedriftről : ITT

Gunnbjorg Navik -
Gender Issue Pilot from Norwegian Perspective c. előasása:  ITT

Dr. Hajós Andrea előadása az önkormányzatokat érintő szociális rendszer átalakításáról: ITT

Johanna Törnström előadása a CEMR Chartáról: ITT

Elita Cakule - a norvég önkormányzati érdekképviselet helyzete: ITT

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu