MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

Járási konferencia Monoron


2015. április 9-én Monoron nagy érdeklődés mellett került sor a MANORKA projekt nemzetközi konferenciájára.

Összefoglaló videónkat tekintse meg itt

A nagy érdeklődés nem csupán a járásokkal kapcsolatos önkormányzati vonatkozás miatt jelentkezett, hanem egyéb, az önkormányzatok számára fontos ügyeket is tárgyalt a nemzetközi platform, hiszen a TÖOSZ legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés is ülésezett.

 

Számos, a magyar önkormányzatok számára alapvető jelentőségű ügyet tárgyalt a majdnem 200 fős grémium: az átalakuló önkormányzati rendszerrel kapcsolatos jogi és gazdasági kérdéseket. Az egyik ezek közül a projektünk által kiemelt jelentőséggel kezelt járási hivatalok-önkormányzatok együttműködése, hiszen az elmúlt hónapokban számos addig helyi önkormányzati feladat került át a járásokhoz. A TÖOSZ vezetése a projektpartnerekkel együtt továbbra is meggyőződéssel támogatja az együttműködést a kormányzati és önkormányzati szervezetek között helyi szinten. Erről szól a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által vezetett munkacsomagunk a projektben, ahol minisztériumi oldalról szakmai partnerünk a Miniszterelnökség, valamint a Belügyminisztérium.

A monori plenáris ülésen felszólalt többek között Tove Skarstein, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete is magyar kormányzati vezetők és norvég szakértő mellett.

A délelőtti program:

Plenáris ülés

A levezető elnök: Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára

 

  Megnyitó - dr. Zsombok László, Monor Város polgármesterének köszöntője

 

Önkormányzatok 2015 tavaszán, önkormányzati érdekvédelmi nézőpontból

                        Előadó: Schmidt Jenő Tab polgármestere, a TÖOSZ elnöke

 

Önkormányzatok 2015 tavaszán, kormányzati nézőpontból

                        Előadó: Pogácsás Tibor Belügyminisztérium önkormányzati államtitkár

 

  A norvég magyar önkormányzati együttműködésről

                        Előadó: Tove Skarstein nagykövet – Norvég Királyi Nagykövetség

 

  A járási és önkormányzati hivatalok együttműködése

                        Előadó: Belányi Márta helyettes államtitkár Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság

 

 A norvég helyi képviselői képzés bemutatása

                Előadó: Ms Maritta Ohrstrand, a norvégiai Kristiansund önkormányzat helyi képviselője

 A MANORKA projekt Helyi Képviselők Képzése Programjának ismertetése

                         Előadó: dr. Zongor Gábor projektvezető, TÖOSZ főtitkár

 Fehér József és Boros Péterné a járásokkal kapcsolatos munkacsomag vezetői

A plenáris ülés fotói megtekinthetők itt

Ezt követően került sor a járásokkal kapcsolatos szakmai workshopra, amelynek célja volt egyrészt, hogy nemzetközi jó példákat ismerjünk meg a járási és önkormányzati együttműködés vonatkozásában, másrészt pedig a résztvevő közigazgatási szakemberek – jegyzők, járási hivatal vezetők, közigazgatási szakértők részvételével egy együttgondolkodás keretében gyűjtöttük a közös megoldási javaslatokat a járási és az önkormányzati hivatali együttműködések fejlesztéséhez.

Ezen a workshopon az önkormányzati hivatalok munkatársai köréből megalakult a TÖOSZ Közigazgatási Szakmai Szekciója, amely módszertani javaslatokkal, jogszabály véleményezéssel hatékonyan segítheti a TÖOSZ véleményező, kezdeményező munkáját.

A workshop messzemenően elérte célját: Nemzetközi jó példákat ismerhettünk meg, tapasztalatokat cseréltünk, valamint kiscsoportos beszélgetés keretében együttgondolkodásra és megoldási javaslatok keresésére került sor a járási és önkormányzati hivatalok közötti együttműködések fejlesztéséhez.

Fehér József, a Járási Munkacsomag vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a Norvég Alap támogatásával megvalósuló MANORKA projekt egyik legfontosabb kérdésköre a 2013. január 1-jével létrehozott járási hivatalok és a vele szoros együttműködésben dolgozó önkormányzati hivatalok közötti együttműködés támogatása. Ennek elősegítését szolgálja a Járási Munkacsomag, amelyben 100 járási tréning lebonyolítását tervezzük az együttműködés fejlesztéséhez. Az eddig megvalósult tréningek már pozitív eredményt hoztak.

A szakmai workshopon megalakult a TÖOSZ közigazgatási szakmai szekciójának szervező bizottsága is, amely – ahogy dr. Steiner Erika TÖOSZ főtitkár-helyettes, a Járási Munkacsomag szakmai koordinátora elmondta – egyrészt a TÖOSZ véleményező, kezdeményező munkájának szakmai megalapozását hivatott segíteni, másrészt pedig fontos támogatást tud majd nyújtani a járási hivatalok, az önkormányzatok és a közigazgatási szakma részére is.

A résztvevők két nemzetközi jó példát is megismerhettek. Mihályi Gábor, a Szlovák Települések és Városok Szövetségének képviselője, (ZMOS) a ZMOS tanácstagja a szlovákiai járások és helyi önkormányzatok kapcsolatrendszeréről, a feladatok és hatáskörök megosztásáról nyújtott tájékoztatást. A szlovákiai járási rendszer sok tekintetben hasonlít a magyarországi helyzethez. Szlovákiában az államigazgatási rendszer 2013 október 1.-től változott, amikor létrejöttek a járási hivatalok, amelyek keretében működnek egyes államigazgatási feladatok.

Maritta Ohrstrand, a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok  Szövetségének (KS) szakértője az állami és önkormányzati feladatok közös hivatalban történő ellátásáról beszélt a norvég közigazgatási rendszerben. Norvégiában létrehoztak egy Munkaügyi és Szociális Jóléti Szolgálatot, amelynek feladatai közé kerültek – többek között -  az önkormányzatok által ellátott szociális feladatok is. Az állami és önkormányzati partnerség ezáltal teljes mértékben meg tud valósulni Norvégiában. A szolgálat helyi irodái különféle szolgáltatásokat nyújtanak a központi és a helyi hatóságok részére is.

A szolgálat felállításának elsősorban az volt a célja, hogy az egyes ellátásokban részesülők száma csökkenjen, minél több embert tudjanak foglalkoztatni, testre szabott szolgáltatásokat nyújtsanak az állampolgároknak is. Működik egy olyan munkaügyi és jóléti szolgáltatási részleg is, amely az egyének pénzügyi biztonságáról gondoskodik és szorosan együttműködik a helyi közösségekkel, valamint a munkaerő piaccal is.

A norvégiai munkaügyi és jóléti szolgálat 2006-2010 között minden önkormányzattal partnerséget alakított ki.

A nemzetközi jó gyakorlatok ismertetését követően élénk vita alakult ki a résztvevő önkormányzati és járási hivatali szakemberek között az együttműködést illetően.

Megfogalmazódott, hogy Magyarországon a közigazgatási reformok végrehajtásához sajnos nem volt meg a szükséges pénzügyi, emberi erőforrás, valamint az informatikai háttér. Teljes mértékben még nem sikerült kialakítani az állami hatósági feladatellátás új rendszerét.Az átszervezésekkel a bérek radikálisan csökkentek. Nagyon fontos a folyamatos visszacsatolás és tájékoztatás. Állami igazgatás nem működik önkormányzati igazgatás nélkül, ezért nem biztos, hogy a járásoknak kell minden feladatot ellátni.

A problémák az egyének szintjén jelentkeznek, mivel az átszervezések tele vannak feszültségpontokkal, ezért is vált időszerűvé a MANORKA projekt Járási Munkacsomagjának tevékenysége, az együttműködés fejlesztése, a szakmai bizalom és a kölcsönös megértés kialakítása, amelyhez partner a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium szakmai apparátusa is.

Norvégiában még a jelen pillanatban is zajlanak átszervezések a közigazgatási rendszerben, ehhez azonban biztosították mind az informatikai, a humán és az anyagi feltételeket is.  Az átszervezések nem jártak létszámleépítéssel és bércsökkenéssel. Korábban kis hivatalok működtek, de a gyakorlat azt bizonyítja, hogy nagyobb hivatal létrehozásával hatékonyabban tud működni a feladatellátás és az állampolgárok kiszolgálása.

Természetesen vannak jó példák is az együttműködésre Magyarországon járási hivatalok és önkormányzati hivatalok között, mint ahogy ez el is hangzott,  ezeket majd jó gyakorlatként  tudjuk népszerűsíteni a projektben.

A workshop képei megtekinthetőek ide kattintva

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu