MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Járások-Önkormányzatok Együttműködésének fejlesztése

A Tamási Járás tréningje: Iregszemcse, Simontornya, Magyarkeszi és Felsőnyék MANORKA járási tréningje


Müllerné Dr. Juhos Bernadett és Faidt Józsefné trénereink kitűnő munkáját dicsérik a sikeres tréning résztvevőinek visszajelzései a 2015. április 15-16-án iregszemcsei rendezvényről.

2015. április 15-16-án Iregszemcsén zajlott a tréning, amelyről trénereink részletes beszámolója (ezúton is köszönet érte) alapján adunk hírt.

A tréning Iregszemcse település Polgármesteri Hivatalának dísztermében került megrendezésre. A Tamási Járási Hivatal részéről 6 fő vett részt a felkészítésen, valamint négy település (Iregszemcse Polgármesteri Hivatal, Simontornya Polgármesteri Hivatal, Magyarkeszi Közös Önkormányzati Hivatal (Magyarkeszi, Felsőnyék) képviseltette magát 7 fővel.  A résztvevők összetétele: Járási Hivatal vezetője, a Földhivatali Osztály vezetője és egyéb osztályok kormánytisztviselői. A települések részéről két polgármester, három jegyző, egy aljegyző és egy igazgatási ügyintéző volt jelen. 

A résztvevők nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak, ebből adódóan aktívan bekapcsolódtak a tervezett program megvalósításába. Sok kérdés és hasznos észrevétel hangzott el a gyakorlatok során. A feladatok nagy részét csoportmunkában oldották meg.

A felszínre került, felvetődött problémák többsége nem helyi jellegű, hanem leginkább az új struktúrából, a változásból adódtak, tekintettel arra, hogy a tréning 2015. április 1-jei integráció után került megtartásra, mely alapjaiban változtatta meg a kormányhivatali és járási rendszert.

Az együttműködési paktum tartalmához a jelenlévők ötleteit csoport munkában aknázták ki trénereink. A résztvevők felismerték, hogy az eddig is sok területen működtek együtt anélkül, hogy ennek konkrétan tudatában lettek volna, csupán a jó együttműködés keretén belül.

Alapvető sikerként élték meg trénereink, hogy mind két résztvevő csoport egyetértett abban, hogy elengedhetetlen és fontos a hivatalok közötti partnerség és együttműködés, de mindezek felett prioritást kell élvezni az ügyfelek és a hivatalok közötti jó együttműködésnek. A képzés során kerültek felszínre a két hivatal együttműködésében előforduló megoldandó feladatok, de előremutató, hogy a két hivatal munkatársai sikeresen együtt tudtak gondolkodni a problémák megoldásában egyaránt. A két hivatal együttműködése eddig is zökkenő mentesen zajlott a tréning hozzájárult ahhoz, hogy ez a munka a jövőben eredményesen folytatódjon tovább. 

A paktum elemeinek felvázolása közben szinte egymást érték az ötletek. Végül megállapodtak abban, hogy a lehetőséghez képest részt vesznek egymás rendezvényein, a hivatal képviselője a települések testületi ülésein, közmeghallgatásokon. Ősszel terményvásárt tartanak, melyen a települések bemutathatják a közfoglalkoztatás keretén belül előállított terményeiket egy ún. szakmai napon. Szakmai kérdésekben egymást segítik egyeztetéseken. Információcserével az esetleges változásokról folyamatosan értesítik a településeket, ahol a helyben szokásos módon megtörténik a lakosság tájékoztatása. Ennek egyik hatékony csatornája az ügysegéd, aki heti szinten élő kapocsként mozog a járás és a települések között. Gyámügyi kérdésekben a település jegyzőjének segítségére siet a járási gyámügyi ügyintéző. Július 1-jén a közszolgálati tisztviselők napján minden évben más településsel ünnepelnek, ahol közös programokkal színesítik a napot. 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu